NA OVOM SVETU IMA I DOBROTE, ZA TO SE VREDI BORITI! Na današnji dan preminuo OTAC epske fanstastike bez kog ne bi bilo HOBITA
Foto: Profimedia

velikan

NA OVOM SVETU IMA I DOBROTE, ZA TO SE VREDI BORITI! Na današnji dan preminuo OTAC epske fanstastike bez kog ne bi bilo HOBITA

Kultura -

Slavni engleski pisac Dž. R. R. Tolkin je preminuo na današnji dan, imao je 81. godinu.

Otac epske fantastike je iza sebe je ostavio svetski poznata dela poput trilogije "Gospodar prstenova" i "Hobit", i može se reći da je svaku generaciju čitatalaca svojim rečima obeležio za čitav život.

Tolkin, Gospodar Prstenova
foto: Profimedia, Printscreen/Youtube

Džon Ronald Ruel Tolkin rođen je 3. januara 1892. godine.

Iako je rođen u Južnoj Africi, u gradu Blumfontejnu, život je proveo u Engleskoj. U oktobru 1911. počeo je da studira klasicizam na Oksfordu, ali se 1913. godine opredelio za engleski jezik i književnost. Diplomirao je 1915. s najvišim akademskim uspehom.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

Tokom Prvog svetskog rata borio se u Francuskoj, a nakon što je 1920. otišao iz vojske, radio je za Oksford English Dictionary. Tamo je proučavao istoriju i etimologiju reči germanskog porekla koje su počinjale slovom dablju (W). Ubrzo nakon toga postao je najmlađi profesor engleske književnosti na Univerzitetu u Lidsu.

Vratio se na Oksford 1925. godine kao profesor anglosaksonskog na koledžu Pembrok i tada je započeo pisanje "Hobita". Osim toga, Tolkin je tada završio i s pisanjem prva dva nastavka "Gospodara prstenova".

Stvorio je Srednju zemlju i svoj sopstveni mitski svet, služeći se prozom u kojoj se osećaju uzori nordijskih saga i stare anglosaksonske poezije, sa glavnom temom sukoba dobra i zla.

Dvadeset godina kasnije Tolkin je postao profesor engleskog jezika i književnosti na koledžu Merton u Oksfordu, gde je ostao do odlaska u penziju. Od penzije pa sve do smrti slavni pisac postao je vrlo zanimljiv javnosti, a njegove su se knjige toliko dobro prodavale da je žalio što nije otišao u penziju ranije. Napisao je i Silmalirion,

Poznati pisac bio je član književne grupe "Inklings", koja je bila usko vezana za Univerzitet u Oksfordu, a postojala je od ranih 30-ih do kasnih 40-ih prošlog veka. Članovi su bili književni entuzijasti koji su cenili fikciju i koji su podsticali pisanje fantazi žanra.

Tolkin, Hobit, Gospodar prstenova
foto: Profimedia

Osim Tolkina, najpoznatiji članovi "Inklingsa" bili su C. S. Luis ("Hronike Narnije") i Tolkinov sin Kristofer, koji je nacrtao originalne mape za "Gospodara prstenova", a on je nakon očeve smrti sredio većinu njegovih postumno objavljenih dela.

Sa suprugom Idit Bret venčao se 1916. godine i imali su četvoro dece, od kojih je dvoje živo i danas. Zajedno su bili sve do njene smrti, koja se dogodila 1971. godine, a manje od dve godine kasnije preminuo je i Tolkin jer je obožavao svoju ženu i nije mogao da zamisli svoj život bez nje.

1. Nisu svi koji lutaju izgubljeni.

2. Čovek koji beži od svog straha mogao bi shvatiti da je samo uzeo prečicu u suočavanju sa njime.

3. Gde ima života, ima i nade.

4. Često se nada rodi onda kada je sve napušteno.

5. Nije važna snaga tela, već snaga duha.

6. Sve što trebamo jeste da odlučimo što ćemo s vremenom koje nam je dato.

7. Na ovome svetu ima dobrote i vredi se boriti za nju.

8. Malo-pomalo, čovek otputuje daleko.

Sauron, oko, Oko Sauronovo, Gospodar prstenova
foto: Printscreen/YouTube

9. Lažne nade opasnije su od strahova.

10. Mudri govore samo o onome što znaju.

11. Svi imaju svoju vrednost te jedni doprinose vrednostima drugih.

12. I najmanja osoba može promeniti tok budućnosti.

13. Nije loša stvar slaviti jednostavan život.

14. Kada bi većina nas cenila hranu, slavlje i pesmu više od nagomilanog zlata, svet bi bio veselije mesto.

15. Nikad je preduga reč čak i za mene.

Upoznao je kada je imao 16 godina i odmah ga je očarala. Njoj je tada bilo 19. Oboje su bili siročići, bez oca i majke.

Ona je bila njegova muza, njegova srodna duša, a on joj je ceo život pisao ljubavne pesme, a u pismima prijateljima je sa žarom pisao o ljubavi svog života sa kojoj je proveo 55 godina.

Ljubavna priča je imala sve: zaplet, zabranu da se viđaju, čak je Idit trebalo da se uda za drugog, ali je ona vratila prsten i udala se za Tolkina kome je prvo dete rodila 1917. godine.

Na njihovom spomeniku urezana su imena Lutijen i Beren. Naime, Lutijen je bila ćerka vilenjačkog kralja poznata po velikoj lepoti, a odbacila je svoju besmrtnost zbog ljubavi prema smrtnom ratniku Berenu, a Tolkin je rešio da svoju ljubavnu priču utka u mitologiju Srednje zemlje.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track