ŽENA MI JE UZELA I POSLEDNJU PARU ZA OPERE I MUZEJE: Cepterovi proslavljaju POLA VEKA ljubavi uz otvaranje PALATE UMETNOSTI!
Foto: Dragan Kadić, Milan Đakov, Zoran Škrbić

OVO JE PRAVI OMAŽ UMETNOSTI

ŽENA MI JE UZELA I POSLEDNJU PARU ZA OPERE I MUZEJE: Cepterovi proslavljaju POLA VEKA ljubavi uz otvaranje PALATE UMETNOSTI!

Kultura -

Filip i Madlena Cepter slave pola veka ljubavi i otvaraju svoju Palatu umetnosti. Vila se nalazi na Dedinju na 7.000 m2, ima četiri etaže, nekoliko biblioteka, bioskopsku salu, Muzej stilskog nameštaja, antikviteta i Orijenta, u kojem su izložena umetnička dela iz Japana, Kine i Hongkonga.

Palata umetnosti, Madlena Cepter
foto: Milan Đakov, Zoran Škrbić

Beograd će danas dobiti novi muzej, a Madlena i Filip Cepter će na njegovom otvaranju proslaviti i 50 godina ljubavi i poznanstva. Zdanje je smešteno na Dedinju (Bulevar kneza Aleksandra Karađorđevića 61) i nosi ime Palata umetnosti "Madlena". I vila je palata u svakom smislu te reči. Na površini od 7.000 metara kvadratnih pokazuje svoju lepotu, izaziva strahopoštovanje i donosi savremenu visoku umetnost u Beograd.

Žena mi je uzela i poslednju paru za opere i muzeje

Filip Cepter je, gostujući u emisiji "Šta sam tebi i ko sam sebi", otkrio da mu je žena Madlena sve pare uzela i uložila u umetnost.

Filip Cepter
foto: screenshot Youtube K1

- Ako si u biznisu, ne baviš se mnogo kulturom, naukom, nekim javnim stvarima. Samo si u tom svom. Imao sam sreću da sam malo i u kulturi, jer mi je supruga uzela sve do poslednje pare - otvara opere i muzeje. I onda, sticajem okolnosti, idem u operu kad sam je već napravio - izjavio je Filip Cepter.

Cepterovi, tj. Jankovići, upoznali su se 1972. godine u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu. Ona je studirala književnost, a on ekonomiju. Venčali su se četiri godine kasnije, a 1979. otišli u Austriju i skromno počeli svoj život u inostranstvu, da bi već posle nekoliko godina osnovali kompaniju "Cepter", koja otad beleži vrtoglavi rast. Dve decenije već imaju svoju privatnu operu, a sada i novi muzej, Palatu umetnosti "Madlena", koje je osmislila Madlena Cepter, a svoj današnji oblik dobila je nakon šest godina rada same vlasnice, tima arhitekata, brojnih umetnika i mnogih drugih saradnika.

Palata umetnosti, Madlena Cepter
foto: Milan Đakov, Zoran Škrbić

- Sa kolegama Zoranom Simićem kao autorom ovog zdanja i Vladanom Đukićem radili smo na ovako ambicioznom i velikom projektu. Madlena je ceo proces pratila sa velikom pažnjom, imala je uvek osećaj za estetiku i enterijer, već smo sarađivali sa njom na drugim objektima po svetu. Ova palata je kao umetničko delo, ne posmatrate ga samo kao zdanje - objasnio je arhitekta Zoran Marković na konferenciji za štampu.

Palata umetnosti "Madlena" se nalazi na četiri etaže i potpuno je drugačija od drugih muzeja koje smo imali priliku da vidimo. Njena namena je višestruka, ali se kao najvažnija nameće isticanje i prikazivanje umetnosti, kako one koja je već našla svoje mesto u svetu, tako i one koja će se tek afirmisati, svima koji umetnost žele da osete svim čulima.

Koncert i izložba Karle Tolomeo Pravila sam stolice za Bila Gejtsa

Na otvaranju novog muzeja publika će moći da vidi dela "Stolice" Karle Tolomeo i koncert operskih zvezda iz Italije.

Palata umetnosti, Madlena Cepter
foto: Milan Đakov, Zoran Škrbić

- Otkriću vam i osnovu svoje inspiracije. Sa svoje četiri ruke sam uspela da udahnem novi život sveprisutnom piscu Borhesu, koga sam imala prilike da upoznam. Od njega mi dolaze sugestije, ideje, sve moje zamisli upravo od njega potiču. Smatram ga osobom koja ume da mašta, a za mene aspekt maštarenja je najvažniji u kreativnosti i dizajnu. Sve što radim donekle u svom stvaralaštvu je omaž Borhesu - istakla je Tolomeova.

Za Kurir je otkrila da je u svom radu sarađivala s mnogim javnim ličnostima, među kojima su se našli Sofija Loren i Bil Gejt.

- Za Bila sam pravila stolicu u obliku paukove mreže. Kad je rad bio gotov, on je bio srećan kao malo dete. Stolica je bila baš ono što je zamislio - rekla je Karla.

Karla Tolomeo
foto: Profimedia

Umetnica ima samo reči hvale za porodicu Cepter i otkrila nam je jednu od svojih najdražih uspomena sa Madlenom.

- Kada sam prvi put došla kod nje u kuću, videla sam macu kako šeta preko jednog lepog stola, a za njom je prošlo i jedno kuče. Videla sam tada da Madlena voli životinje, da joj je duša slična mojoj. Shvatila sam da smo iste - priznala je dizajnerka.

Unutar samog objekta nalazi se nekoliko biblioteka, kao i bioskopska sala, Muzej antikviteta, kao i Muzej Orijenta, u kojem se nalaze umetnička dela iz Japana, Kine i Hongkonga. Posebnu pažnju privlači i postavka Muzeja stilskog nameštaj, koji je urađen u ampir stilu, a koji će na samom otvaranju biti obogaćen delima čuvene umetnice Karle Tolomeo, a koja krase salone širom sveta.

Palata umetnosti, Madlena Cepter
foto: Milan Đakov, Zoran Škrbić

Osim muzejskih postavki, posebno je važna i kamerna scena za teatarske forme, namenjena za manji broj glumaca i intimne koncerte. Na ovom mestu gosti će imati prilike da slušaju priznate muzičare, ali i mlade talente koji će ovde prikazivati svoju viziju umetnosti.

1 / 29 Foto: Milan Đakov, Zoran Škrbić

Enterijer ovog zdanja obogaćen je predivnom kolekcijom bračnog para Cepter, ali i brojnim umetničkim delima, koja su u palati raspoređena prema periodu kome pripadaju, ali i prostoru gde su nastala, te će posetioci palate imati prilike da prate razvoj umetnosti kroz epohe i različite kulture iz celog sveta.

U okviru zadnja napravljen je i jedan manji objekat, na 2.000 metara kvadratnih, u sklopu kog se nalaze staklena bašta i bazen, a koji opasuje prelepo sređen vrt, koji insistira na miru i otmenosti i istinskoj lepoti.

(Kurir.rs/A.G.)

Bonus video:

00:17

Izložba Mali svet krenula na put oko sveta iz Dečjeg kulturnog centra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track