ČAMCEM JE UŠAO U BEOGRAD ZAJEDNO SA VOJNICIMA CRVENE ARMIJE: Hit priča Branka Ćopića o oslobađanju srpske prestonice za vreme rata
Foto: Printscreen/Youtube

možda niste znali

ČAMCEM JE UŠAO U BEOGRAD ZAJEDNO SA VOJNICIMA CRVENE ARMIJE: Hit priča Branka Ćopića o oslobađanju srpske prestonice za vreme rata

Kultura -

Branko Ćopić bio je jedan od najpopularnijih i najčitanijih domaćih posleratnih pisaca. Bio je svedok oslobođenja Beograda, a njegova priča o tome kako je proveo “Beogradsku operaciju” malo se razlikovala od priča drugih vojnika…

Branko Ćopić
foto: Printscreen/Youtube

Ćopić je diplomirao 1940. godine, a već sledeće otišao je u partizane. Uglavnom je bio deo kulturno-prosvetnog sektora, gde je ostao do samog kraja rata. Boraveći na frontovima sa vojskom trudio se da zabeleži svaki detalj te borbe.

Tako su nastale pesme "Grob u žitu", "Na petrovačkoj cesti" i "Pjesma mrtvih proletera" koje su kasnije postale deo zbirke "Ognjeno rađanje domovine". Kao ratni dopisnik "Borbe" početkom 1943. godine objavio je pesmu "Marš Pete divizije“.

U to vreme upoznao je hrabrog vojnika koji mu je poslužio kao inspiracija za stvaranje lika Nikoletine Bursaća. Borci, seljaci i zemljoradnici postajali su junaci, a njihova hrabrost je u Ćopićevim delima postajala ravna legendi.

Branko Ćopić
foto: Printscreen YouTube

Godine 1945. postao je prvi glavni urednik dečjeg lista "Pioniri“. Objavljujući u "Pioniru“ dečje pesme i priče počeo je još intenzivnije da se bavi književnošću za decu. Pre nego što je postao urednik, morao je da dođe u Beograd, koji je u to vreme bio pod okupacijom.

Put do Beograda

Beograd je u Drugom svetskom ratu oslobođen 20. oktobra 1944. godine, a među oslobodiocima grada nalazio se i slavni književnik Branko Ćopić.

Čulo se mnogo priča o tom danu, a jedna je ostala posebno zanimljiva zbog iskrenosti i duhovitosti Branka Ćopića, koji ju je jednom prilikom ispričao.

Drugi svetski rat književnika Branka Ćopića zatekao je u Đačkom bataljonu u Mariboru. Sve vreme rata bio je ratni dopisnik, a kako se vreme oslobođenja primicalo dobio je specijalni zadatak - da ode u Beograd i krene sa pripremama za rad na prvom pionirskom listu.

Branko Ćopić
foto: Printscreen YouTube

Stići do Beograda u ono vreme nije bilo lako, jer rat još nije bio završen. Ćopić je putovao avionom pod neprijateljskom artiljerijom, ali je nekako stigao do sela Divci kod Valjeva gde je bio privremeni aerodrom. Tu je krenula prava avantura koja ga je čekala…

Njegova priča o tome kako je proveo “Beogradsku operaciju” malo se razlikovala od priča drugih vojnika…

oslobođenje Beograda
foto: Facebook Printscreen/Goran Vesić

Izem ti oslobodioca

Branko Ćopić je nakon sletanja u Valjevo, nastavio je putovanje ka Beogradu i na tom putu sreo pripadnike Crvene armije, koji su došli da oslobode prestonicu. Oni su imali kamion, ali su na njemu transportovali jedan desantni čamac. Ćopić nije imao kud - popeo se i tako je u Beograd ušao vozeći se putem u čamcu!

Ali to nije bio kraj dogodovštinama.

- Kad smo izbili na Slaviju odjednom odozdo, od Terazija raspali mitraljez! Kako ono puknu, ja skočih u neku sporednu ulicu i onako u onom trku naletih na neku ženu, krupnu.

Branko Ćopić
foto: Printscreen/Youtube

Ja njoj u naručje upadnu, a ona mene stegnu, kaže: “Oslobodioče naš!” Ajde, rekoh, izem ti oslobodioca! - prepričavao je Ćopić kasnije na talasima Radio Beograda 1974. godine.

(Kurir.rs)

Bonus video:

05:25

laza kostic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track