33 GODINE BEZ NEŠE LEPTIRA: Umro je od raka, NAJTUŽNIJE stihove napisao je u BOLNICI, a POSLEDNJE REČI njegove majke slamaju srce
Foto: Printscreen

seĆanje

33 GODINE BEZ NEŠE LEPTIRA: Umro je od raka, NAJTUŽNIJE stihove napisao je u BOLNICI, a POSLEDNJE REČI njegove majke slamaju srce

Kultura -

Priča o Neši Leptiru je jedna od najlepših i najtužnijih priča domaće muzičke scene.

Neša Leptir, Nenad Radulović, Boška Radulović
foto: Privatna Arhiva

Nenad Radulović bio je vođa grupe Poslednja igra leptira, sjajan umetnik, muzičar, zabavljač, ali pre svega čovek neverovatnog duha i harizme koji je svakom znao da izmami osmeh, ali i koji je razumeo tugu bolje od mnogih. Stvorio je večne hitove kao što su "Nataša", "Vrati se", "Srce od meda", "Umiru jeleni", "Grudi Balkanske"... Koji nas i danas voze emocijama. Bio je deo Indeksovog radio pozorišta i mnoge njegove fore i danas bi nas nasmejale do suza. Postao je dobri duh Beograda osamdesetih. A onda se iznenada razboleo. Karcinom.

Neša Leptir preminuo je 12. februara 1990. pre 33 godine, a imao je samo 30 godina. Rođeni brat muzičara Željko svake godine održi pomen na Novom bežanijskom groblju.

Neša Leptir, Nenad Radulović
foto: Printscreen, Privatna Arhiva

Za Kurir je samo pre četiri godine o svom sinu govorila Boška Radulović, koja se tada prisetila starijeg sina, koji je humorom, harizmom i talentom za muziku osvajao srca širom bivše Jugoslavije.

- Svet je za nas nestao kad je on otišao. Nekako su se i njegovi prijatelji razišli. Mrkić mi je rekao da je Neša bio stub koji ih je okupljao oko sebe. Mi ćemo izaći oko četiri na grob, a u pet već pada mrak - otkrila Boška.

Ona je preminula pre tri godine i govorila je da je Neša od svih članova porodice nju najviše voleo, iako ga je često i kritikovala.

- Govorio mi je da sam cicija. Dolazio bi kući često bez rukavice i šala koje sam mu kupila. Pomogao je uvek ljudima i nikad nije imao para. Željko je obećao da će zarađivati za obojicu. Grdila sam ga što nije pazio na sebe. Živeo je 300 na sat - prisetila se majka.

Neša Leptir, Nenad Radulović, Boška Radulović
foto: Privatna Arhiva

Radulović je tragično preminuo u 31. godini 12. februara 1990. godine. Razboleo se iznenada. Imao je tumor u levom testisu koji lekari nisu otkrili na vreme i koji je metastazirao na pluća i mozak. Posle prve operacije izgubio je kosu, ali od nastupa nije odustajao. Nosio je šešir. Čuveno je njegovo gostovanje na koncertu Lepe Brene, na kom je u svom maniru imitirao Slobodana Miloševića, a publika je pala u trans.

Neša Leptir
foto: Printscreen

- Jednom je pevao s gripom. Imao je temperaturu oko 40 i govorio je: "Ko sam ja da zeznem 1.800 ljudi". Na prvi koncert u Domu sindikata pozvao je ceo komšiluk - priseća se Boška.

Na kraju razgovora Boška otkrila je kako su nastale neke od najvećih pesama grupe Poslednja igra leptira.

- Tekstove bi zapisao na putovanjima. Na salveti u kafani ili autobuskoj karti. Neša je uvek bio dobro dete. Stalno je trčao i uvek je bio nekih 20 centimetara iznad zemlje, kao da je na pozornici - ispriča je majka u svom poslednjem razgovoru za Kurir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track