PET GODINA TRUDA DONELO JE I ZLATNE ARENE: Hrvatska glumica Ksenija Marinković ima srpske korene, a ovaj grad želi da poseti
Foto: Marko Kažić

TV ekran

PET GODINA TRUDA DONELO JE I ZLATNE ARENE: Hrvatska glumica Ksenija Marinković ima srpske korene, a ovaj grad želi da poseti

Kultura -

Ksenija Marinković obeležila je hrvatsko glumište u poslednje tri decenije, a na Pulskom filmskom festivalu nagrađena je Zlatnom arenom u debitanskom dugometražnom ostvarenju "Da li ste videli ovu ženu" tandema Dušan Zorić - Matija Gluščević. Kompleksne ženske uloge koje je tumačila u brojnim serijama, filmovima i pozorišnim predstavama svrstale su je u sam vrh glumačke scene, te je ove godine i postala i nacionalna prvakinja zagrebačkog HNK.

Ksenija Marinković
foto: Pulski filmski festival

- Sve je počelo 2017. godine kao kratki studentski film, a nakon pet godina pretvorilo se u film koji je stigao do festivala u Veneciji, do Njujorka, preko pola sveta i sad je došao i kod nas, u Pulu. Presrećna sam zbog svih nagrada koje su svi iz filma dobili, pa tako i zbog Arena koje smo osvojili na ovom festivalu. Zahvaljujem žiriju, ali veliko hvala i ovim divnim mladim ljudima koji su potrošili godine i godine i polako skupljali novac i napravili sjajan film ni iz čega - izjavila je glumica.

Ksenija Marinković
foto: Marko Kažić

Zlatnu arenu osvojili su i Marko Kažić, Aleksa Radunović i Milica Cimi Drinić u kategoriji manjinskih koprodukcija.

Porodica hrvatske glumice sa očeve strane vodi poreklo iz Leskovca.

- Moj otac, koji je preminuo pre 15 godina, iz Grdelice je, tačnije Novog Sela, koje se nalazi u blizini, tamo je rođen. Selo se nalazi iznad Grdelice, jedno šest kilometara u brdu - rekla je glumica za Kurir i dodaje:

- Želim da odem na filmski festival u Leskovcu i da deci pokažem kako sve to izgleda, da upoznaju svoju dedovinu.

film Da li ste videli ovu ženu
foto: promo

Podsećamo, svetska premijera filma "Da li ste videli ovu ženu" održana je na 79. Filmskom festivalu u Veneciji, gde je dobio specijalno priznanje za montažu. Srpska premijera održana je na 28. Festivalu autorskog filma, gde je osvojio gran-pri "Aleksandar Saša Petrović", a nakon toga su usledile nagrade za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu u Bangkoku, za najbolji film na 24. međunarodnom festivalu nezavisnog filma Blek muvi u Ženevi i nagrada za najbolji domaći film Asocijacije filmskih festivala 30. Palićkog festivala.

Ksenija Marinković
foto: Pulski filmski festival

"Da li ste videli ovu ženu?" je priča o sredovečnoj ženi Draginji, koja kroz tri različita života pokušava da iskoči iz svoje kože. U pratećim ulogama pojavljuju se Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić, Aleks Elektra i drugi. Film je realizovan u produkciji "Non-Aligned Filmsa", Radio-televizije Srbije, "Dinarida" i Fakulteta dramskih umetnosti.

Kurir.rs

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track