MLADI LJUBAVNICI ODUŠEVLJENI TORZOM BANOVIĆ STRAHINJE: U popularnom LGBT filmu završio rad IVANA MEŠTROVIĆA
Foto: printscreen

Ova priča je zaludela svet

MLADI LJUBAVNICI ODUŠEVLJENI TORZOM BANOVIĆ STRAHINJE: U popularnom LGBT filmu završio rad IVANA MEŠTROVIĆA

Kultura -

Serija "Kruna" zapalila je svet, a sada je stigao i film "Crveno, belo i kraljevski plavo".

red, white & royal blue, film
foto: Amazon Prime

Iza ekranizacije ovog popularnog romana stoji Amazon prajm, a glavni junak ove priče mladi britanski prestolonaslednik Henri i Alek, sina predsednice Amerike. Njihove porodice povezane su dugogodišnjim prijateljstvom, dok sa druge strane između ovih mladića još od najranijeg detinjstva vlada snažna netrpeljivost. Na dan kraljevskog venčanja, Alek stiže sa porodicom u London, a novi susret između njega i Henrija prouzrokovaće svađu i međunarodni skandal. S obzirom na to kako ova situacija preti da se negativno odrazi na predsednički reizbor Aleksove majke u Americi, neprijateljski nastrojeni mladići dobijaju zadatak da tokom izborne kampanje glume lažno prijateljstvo.

Red White & Royal Blue
foto: printscreen

Njih dvojica se vremenom zbližavaju i Henri je kasnije pozvan na godišnju novogodišnju zabavu gde Henri ljubi Aleksa. Henri se tada autuje kao gej, a Aleks shvata da je biseksualac. Oni započinju tajnu vezu "prijatelji sa povlasticama“ i počinju da pišu koketne poruke dok istovremeno grade blisku vezu jedno sa drugim. Aleks na kraju počinje da razvija osećanja prema Henriju.

1 / 10 Foto: printscreen

Jedna od scena prikazuje i glavne likove koji su oduševljeni skulpturom “Torzo Banović Strahinje”, čuvenog jugoslovenskog skulptora Ivana Meštrovića, piše Nova.rs.

Radnja se delom odvija u SAD i Velikoj Britaniji, a skultura je inače izložena kao stalna postavka u muzeju "Viktorija i Alber" u Londonu. Skulptura je, kako navode na sajtu muzeja, napravljena u Srbiji 1908. godine.

Ivan Meštrović
foto: Wikipedia

Ivan Meštrović bio je jugoslovenski i hrvatski vajar i arhitekta. Diplomirao je Likovnu akademiju u Beču, a zatim je bio profesor na likovnim akademijama u Zagrebu, Sirakuzi (1947) i Saut Bendu (1955). Širom Evrope su Meštrovića upoređivali sa Mikelanđelom, a italijanska štampa ga je nazivala "Homerom kamena".

Pobednik, spomenik
foto: Tamara Trajković

U Beogradu njegova najpoznatija dela su Pobednik i Spomenik neznanom junaku na Avali.

Nije hteo honorar

Za bistu Nikole Tesle u Teslinom muzeju u Beogradu, koju je izradio na naučnikovu molbu, odbio je honorar, a za mauzolej Njegošu na Lovćenu, tražio je samo „grudvu sira i crnogorsku pršutu”. Spomenik svojoj prijateljici, slikarki Nadeždi Petrović, koja je jedno vreme živela u njegovom ateljeu u Parizu, poklonio je njenom muzeju u Čačku, a spomenik Svetozaru Miletiću ̶ Novom Sadu

Nadežda Petrović
foto: Printscreen/RTS

"Crveno, belo i kraljevsko plavo" je LGBT ljubavni roman američke autorke Kejsi Mekviston, prvobitno objavljen 14. maja 2019. od strane St Martin’s Griffin. Usredsređuje se na lik Aleksa Klermont-Dijaza, prvog sina predsednice Sjedinjenih Američkih Država, i njegovu romantičnu vezu sa princom Henrijem, britanskim princom. Po objavljivanju, roman je dobio pozitivne kritike uz pohvale reprezentacije gej veze. Filmska adaptacija objavljena je 11. avgusta 2023. godine.

Kurir.rs/ Nova

Bonus video:

02:05

POBEDNIK PRVOG X FAKTORA ZA KURIR TV OTVORIO DUŠU: Povukao sam se iz medija da bi spasio brak ALI SE IPAK DESILO OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track