TRAGIČNO JE DA SU GLUMCI I DALJE SAMO IZVOĐAČI, A NE AUTORI: Branka Katić o bolnoj temi: Ne dobijamo ni dinara od repriza
Foto: Nikola Anđić

otvorio dušu

TRAGIČNO JE DA SU GLUMCI I DALJE SAMO IZVOĐAČI, A NE AUTORI: Branka Katić o bolnoj temi: Ne dobijamo ni dinara od repriza

Kultura -

Glumica Branka Katić bila je gošća poslednjeg dana 16. Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije. Publika je mogla da pogleda njen novi film "Praznik rada" Pjera Žalice.

- Nisam bila ranije, ali mi je divno, srela sam reditelje s kojima sam radila i koje znam mnogo godina, kao i mog prijatelja i kolegu Ljubu Bandovića, tako da se provodim jako lepo - podelila je svoje utiske glumica.

Ljubomir Bandović
foto: Stefan Jokić

Umetnica je primila umesto Žalice drugu nagradu i priznanje "Žika Pavlović", a otkrila je da voli da radi s mladim autorima.

- Oni uvek nose fantastičnu energiju, jedan svež pogled na svet i mislim da je to što mladi reditelji imaju dragoceno. Oni su budućnost naše kinematografije. Volim da radim s mladim rediteljima zato što su oni neki novi duh i neko novo vreme - iskrena je glumica.

Branka Katić
foto: Ustupljene fotografije

Katićeva godinama živi u Londonu, a udala je za reditelja Džulijana Farina.

- Reditelji kod nas imaju neverovatnu umetničku slobodu, a pošto živim i u inostranstvu, znam da tamo imaju mogućnost da režiraju, ali nemaju glas u montaži, producenti tu dosta imaju moć i poslednja su ruka u odlučivanju. Ne znam koliko su reditelji ovde svesni toga da imaju mogućnost da budu autori. Što se tiče filmskih radnika i glumaca, ono što ja primećujem, to je da pokušava da se snimi što više materijala u jednom danu, što ne mislim da je dobro. U ovoj industriji sam više od 30 godina, sećam se nekih dobrih vremena kada smo imali više vremena da napravimo nešto dobro. Više govorim o televizijskim produkcijama nego o filmu. Ovo je brzo vreme pa svi pokušavaju brzo da snimaju, a ne mislim da je to uvek dobro. Mislim da je tragično to što su glumci još uvek samo izvođači, to da smo i mi autori tih uloga nam je oduzeto, pa zato ne dobijamo nikakve tantijeme kad se filmovi i serije repriziraju na televiziji, što nije u redu, ali, takođe, znam da smo aktivni u vezi s tim i da radimo sve da se zakon promeni - zaključila je glumica.

Kurir.rs

Bonus video:

00:19

Branka Katić na Festu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track