NENAD JEZDIĆ TRIJUMFOVAO NA DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA: Glumac dobio veliko priznanje, a publika nagradila njegovu predstavu
Foto: Vladimir Šporčić

uspeh

NENAD JEZDIĆ TRIJUMFOVAO NA DANIMA ZORANA RADMILOVIĆA: Glumac dobio veliko priznanje, a publika nagradila njegovu predstavu

Kultura -

Dodelom nagrada večeras se završava 32. pozorišni festival Dani Zorana Radmilovića u Zaječaru. Priznanje za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Nenadu Jezdiću za ulogu Bore Šnajdera u predstavi "Razvojni put Bore šnajdera" Egona Savina, u produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Nenad Jezdić, Dani Zorana Radmilovića
foto: Promo

Ovaj komad nagrađen je ovacijama publike kada je izveden treće večeri, a Jezdić nije krio oduševljenje što je opet u Zaječaru, za koji kaže da je njegova varoš. Glumac je te večeri poneo Zoranov brk kući i s radošću istakao da mu je svaka nagrada koju je do sada dobio važna i dragocena.

- Zoranovo ime je veliko ime i svaka ovakva nagrada me obavezuje kao glumca - istakao je glumac nakon poklona publici.

Komad "Razvojni put Bore Šnjadera" nastao je po tekstu jednog od najplodonosnijih srpskih dramskih pisaca Aleksandra Popovića, a kvalitet predstave nagradila je publika, koja ju je proglasila najboljom.

predstava Razvojni put Bore Šnajdera
foto: Nebojša Babić

- Ovo je drama plejade ljudi, o onima koji grade i razgrađuju, a ne o onima koji ruše. Bora Šnajder je naš daleki rođak i predak. Postojao je i postoji i danas. Veliki je izazov kad se radi Aca Popović. Vraćam se na to što je pisac rekao: "Nije lako Srbin biti", manje-više ste sve ovo vi znali i pre nego što ste se rodili. Ima li išta uzbudljivije za glumce sa naših prostora nego da se bavimo svojim mentalitetom?

Vrlo je upitno da li smo nešto novo doneli sa ovom predstavom. Imali smo utisak da smo se vraćali na ono staro. Ovo je zapravo zapis o odrastanju, o našem nastajanju, zapis o mentalitetu - objasnio je Nenad Jezdić na okruglom stolu kritike.

predstava Razvojni put Bore Šnajdera
foto: Nebojša Babić

Hvaljen glumački ansambl ove predstave čine i Irfan Mensur, Branislav Lečić, Radovan Vujović, Nebojša Milovanović, Ognjen Nikola Radulović, Branka Šelić, Tamara Dragićević, Milica Gojković i drugi.

Stručni žiri doneo je odluku da Specijalnu nagradu za glumačko ostvarenje dodeli Ozrenu Grabariću za ulogu Mefista u Geteovom "(Pra)Faustu" Borisa Liješevića, Beogradskog dramskog pozorišta.

Iva Ilinčić
foto: Dragana Udovičić

Nagrada za vizuelni identitet "Krstomir Milovanović" pripala je predstavi "Dekameron" Dejana Projkovskog. Priznanje za najboljeg mladog glumca dodeljeno je Ivi Ilinčić za ulogu Margarete u predstavi " (Pra)Faust", a za najbolju režiju nagrađen je Veljko Mićunović za komad "Očevi i oci".

U čast nagrađenih biće izvedena predstava zaječarskog teatra "Čehovljeva soba, sezona prva" u režiji Nikole Zavišića.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track