PREDSTAVLJA BELGIJU, A SRCE JOJ U SRBIJI: Živi u Briselu ima svoju galeriju, a ime je dobila po legendarnoj narodnoj pevačici
Foto: Kurir

neobična priča

PREDSTAVLJA BELGIJU, A SRCE JOJ U SRBIJI: Živi u Briselu ima svoju galeriju, a ime je dobila po legendarnoj narodnoj pevačici

Kultura -

Na Venecijanskom bijenalu savremene umetnosti učestvuje 88 zemlja, a na predstavljanju Belgije pomagala je umetnica Lepa Stanojević. Ona je iskoristila priliku da pogleda i "Kolonijalnu izložbu" Aleksandra Denića, gde se srela sa ekipom Kurira. Pevušeći stihove svoje imenjakinje, po kojoj je dobila ime, "Od izvora dva putića", ova umetnica otkrila nam je kakve veze ima sa čuvenom pevačicom.

Aleksandar Denić
foto: Ana Paunković

- Moji roditelji su mnogo voleli Lepu Lukić, pa sam po njoj dobila ime. Srpski jezik su me naučili roditelji, ali i rodbina. Koreni moje porodice su u Srbiji i Crnoj Gori. Obožavam Beograd i Novi Sad, ali i Nikšić u Crnoj Gori - započinje svoju priču Lepa.

Upitali smo je i za utiske nakon što je pogledala paviljon Srbije.

- Kad sam ušla, naježila sam se. Slabo se sećam Jugoslavije, ali ovo je nešto što govori o toj velikoj zemlji. Ne znam kako to osećanje da objasnim na srpskom... Osećala sam se kao kod kuće. Zvuk telefona, lampe te boje... Naravno, i krem bananice. Nekako sve to nosim u sebi, u svojim korenima i memoriji - iskrena je Stanojevićeva.

Lepa Stojanović
foto: Kurir

Kolektiv "Denicolai & Provoost · Antoinette Jattiot · Nord · Speculoos" odabran je da predstavlja Belgiju. Kombinujući umetnost, arhitekturu, tipografiju i kartografiju, pomeraju tradicionalni format izložbi. Članovi kolektiva okupljeni za Bijenale, sa temom fizičkog i simboličkog prelaženja granica, povezani su dugoročnim saradnjama kao posrednici i kritičari unutar i izvan polja umetnosti, iz kojih ispituju način na koji posmatramo kolektivne, popularne, alternativne organizacije i njihove načine deljenja.

- U stvaranju koncepta uzeli smo folklorne elemente iz različitih zajednica u Belgiji, Francuskoj i Španiji.

Na kraju razgovora osvrnula se na svoj posao u Briselu. - Živimo u Briselu u Belgiji. Paolo i ja, on je galerista, imamo veliku kuću u kojoj pravimo puno izložbi. Radimo sa ljudima iz cele Evrope, a trenutno najviše sa ljudima iz Italije i Srbije. Imamo privatni restoran i galeriju, koja ima oko 500 metara kvadratnih. Često organizujemo različite programe i otvoreni smo za nove ideje. Imamo mogućnosti da sarađujemo s drugim ljudima stvarajući kompleksne izložbe - zaključuje Lepa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track