Pismo s Titanika prodato za 200.000 dolara
Foto: Wikipedia

Putnica opisala "divnu plovidbu"

Pismo s Titanika prodato za 200.000 dolara

Ludi svet -
Rukom pisano pismo, koje je pripadalo kolekcionaru, kupio je anonimni kupac preko telefona na aukciji u zapadnoj Engleskoj, rekao je aukcionar Endru Oldridž

LONDON - Pismo jedne putnice sa Titanika u kome opisuje "divnu polvidbu" nekoliko sati pre nego što je brod udario u ledenjak prodato je u subotu na aukciji u Engleskoj za 119.000 funti (200.000 dolara).

Rukom pisano pismo, koje je pripadalo kolekcionaru, kupio je anonimni kupac preko telefona na aukciji u zapadnoj Engleskoj, rekao je aukcionar Endru Oldridž.

Pismo je napisala putnica druge klase Ester Hart 14. aprila 1912, u nedelju popodne, osam sati pre brodoloma. "Mornari kažu da smo do sada imali divnu plovidbu", napisala je ona o putu koji je brod prešao od Engleske do Njujorka.

Njena sedmogodišnja ćerka Eva dodala je na kraju "Puno ljubavi i poljubaca svima od Eve". Nekoliko sati kasnije brod koji je opisan kao "praktično nepotopljiv" udario je o ledenjak i potonuo, a sa njim se potopilo više od 1.500 ljudi, uključujući i supruga Ester Hart, Bendžamina.

Pismo, napisano na papiru sa uzglavljem brodske linije, bilo je u džepu kaputa koji je Bendžamin Hart dao Ester da joj bude toplo kad je stavljao nju i njihovu ćerku u čamac za spasavanje.

Porodica je putovala iz Engleske za Kanadu gde su planirali da se nasele. Ester i Eva su spašene sa još 700 putnika.

Ester Hart je umrla 1928. Eva Hart, koja je umrla 1996, postala je istaknuti preživeli putnik sa Titanika, i kritkovala pokušaje da se brod izvuče iz mora, smatrajući da je to skrnavljenje masovne grobnice. Cene za predmete sa Titanika porasle su poslednjih godina.

U oktobru prošle godine violina sa broda prodata je za milion funti. Oldridž je rekao da dobijena cena odražava izuzetan kvalitet i retkost tog pisma. Oldridž čija se aukcijska kuća specijalizovala za predmete sa Titanika rekao je da fascinacija za brod i njegove putnike nije iznenađujuća.

On je rekao da je brod odražavao mikrokozm društva, "Svaki muškarac, žena i dete na tom brodu imalo je neku priču, tako da imato oko 2.200 pojedinačnih priča uz glavnu priču".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track