UVREDIO GA RAD STARIH MAJSTORA:Tužio muzej zbog arijevskih prikaza Isusa Hrista
Foto: Profimedia

Tvrdi da je u pitaju diskriminacija

UVREDIO GA RAD STARIH MAJSTORA:Tužio muzej zbog arijevskih prikaza Isusa Hrista

Ludi svet -
Amerikanac Džastin Džozef je podneo tužbu protiv Muzeja moderne umetnosti u Njujorku zbog četiri slike za koje tvrdi da su diskriminatorne, jer je na njima Božiji sin prikazan bele puti

NJUJORK - Vrhovni sud na Menhetnu pozvan je da presudi da li je moguće prikazati Isusa Hrista s belom puti i plavom kosom, pošto je Amerikanac Džastin Renel Džozef podneo tužbu protiv Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku.

Džozef je podneo tužbu protiv Muzeja zbog četiri slike za koje tvrdi da su diskriminatorne, jer je na njima Božiji sin prikazan kao "arijevac". Prema pisanju Njujork posta, 33-godišnji muškarac smatra da "Raspeće" Frančeska Granačija, Tintoretovo "Čudo hlebova i riba", Peruđinovo "Vaskrsenje i "Sveta porodica sa anđelima" Sebastijana Ričija krše Zakon o građanskim pravima iz 1964. kojim se zabranjuje svaki vid diskriminacije na osnovu rase i boje kože.

Džozef ističe da slike nisu veran prikaza Isusa Hrista koji je imao "gustu crnu kosu i tamnu boju kože", a ne "arijevski ten i kosu" s kakvim su ga stari italijanski majstori naslikali u svojim delima. "Umetnici su potpuno promenili rasu Isusa Hrista kako bi zadovoljili estetski ukus belih ljudi", naveo je on u tužbi, dodajući da je takav prikaz u njemu izazvao "snažan osećaj odbačenosti i neuklapanja u društvo".

U MoMA, pak, podsećaju da je u doba kada su spomenuta dela nastala postojao običaj da umetnici slikaju svoje likove po uzoru na svoje sugrađane, te da je taj fenomen prisutan u mnogim kulturama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track