(VIDEO) KAKO DA SE ZABAVITE MEĐU SLOVENIMA? Ovako nas vide strani turisti
Foto: Facebook Printscreen

Dobrodošli

(VIDEO) KAKO DA SE ZABAVITE MEĐU SLOVENIMA? Ovako nas vide strani turisti

Ludi svet -
Sajt "Slavorum" objavio je šaljivu listu "Kako preživeti među Slovenima" za sve turiste koji planiraju da posete istočnu i jugoistočnu Evropu.

Koliko je ova lista bliska stvarnosti procenite sami. Sve preporuke dovojno su proste i svakako su zabavne, ali ne znamo koliko mogu biti razumljive našim romanskim i germanskim komšijama.

1. U svakom trenutku se ponašajte opasno i snažno

Komični prikaz (Foto: Facebook printscreen)
Komični prikaz (Foto: Facebook printscreen)

Držite se ovog pravila. Vašu žilavost (i fizičku i psihološku) testiraće muškarci, žene, deca, otprilike svi. Čim pokažete neku slabost izgubićete poštovanje prosečnog Slovena.

2. Nikad ne odbijajte ponuđeno piće (alkoholno podrazumeva se)

Rakijanje (Facebook printscreen)
Rakijanje (Facebook printscreen)

Nikad ne odbijajte ponuđeno piće. To je topli prijateljski gest prisutan u svim slovenskim narodima. Najviše prijateljstava sklapa se pri alkoholnom maratonu. Odbijanje pića percipira se kao uvreda upućena domaćinu.

3. Ne smete da odbijete baku, babušku, babu koja vas nudi hranom

Slovenske bake (Foto: Profimedia)
Slovenske bake (Foto: Profimedia)

Slično kao prethodna stavka. Ukoliko odsedate u nečijoj kući, gotovo je sigurno da ćete upoznati staru domaćicu. Ona je dobrodušna starica koja voli da udovoljava ostalim članovima porodice. Zna da kuva i hraniće vas toliko da nećete poželeti hranu do kraja života. Hrana je izvrsna, ali je ima previše. To je zbog toga što bake uvek pamte neki rat kada hrane nije bilo u izobilju, zato uvek kuvaju za omanju armiju.

4. Ne zamerajte se lokalnim patriotama

Obeležja patriotizma (Foto: Profimedia)
Obeležja patriotizma (Foto: Profimedia)

Pre ili kasnije partijanje po gradu će se završiti i prići će vam neka šarolika grupa momaka (zato što ste turista) koji će poželeti da uporede svoje i vaše perspektive geopolitičkih stavova. Samo se složite sa njima i nećete imati problema. To uvek pali, možda ćete dobiti i piće, iako ga niste tražili, niti ga želite, ali samo ga hrabro popijte.

5. Budite opušteni, niko ne voli uštogljene ljude, naročito ne Sloveni

Tradicionalna kafana (Foto: Profimedia)
Tradicionalna kafana (Foto: Profimedia)

Niste na sahrani, niti na sastanku. Zabavljajte se, pijte, upoznajte nove zanimljive ljude, smejte se i povrh svega uživajte.

6. Žene su prelepe, ali jake i odlučne

One su lepe, zanimljive ali i žestoke. Ne očekujte da ćete je osvojiti posle jednog pića, jer je vrlo moguće da ona može da popije i više od vas. Ne budite nasrtljivi, ukoliko joj se sviđate daće vam to do znanja u suprotnom je verovatno i snažnija od vas.

(Slavorum)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track