ČUDNA SVETSKA TAKMIČENJA U KOJIMA SE KORISTI HRANA: Jeste li za rvanje u krompir-pireu
Foto: Profimedia

LUD PROVOD

ČUDNA SVETSKA TAKMIČENJA U KOJIMA SE KORISTI HRANA: Jeste li za rvanje u krompir-pireu

Ludi svet -

SVAKO SE ZABAVLJA NA SVOJ NAČIN Dok u Srbiji volimo da gledamo klasične sportove, u svetu se bore u drugačijim, ali vrlo zabavnim disciplinama

Širom sveta danas se obeležavaju razni festivali, a neki od njih su u najmanju ruku čudni i vezani su isključivo za hranu.

Ako nas pitate, ovi događaji su poprilično iščašeni, jer ko se normalan danas kotrlja nizbrdo svestan da se može povrediti u poteri za kolutom sira, vodi ulični rat gađajući se paradajzom ili gađa druge ljude - graškom? Ali izgleda da baš i nismo u pravu, jer su ove discipline u svetu - više nego popularne!

Rvanje u krompir-pireu

Svake godine u avgustu u američkom gradu Barnsvilu održava se festival krompira. Naravno, specijaliteti od ovog povrće, dok događaj traje, u ovom mestu spremaju se na hiljadu načina pa je to raj za sve koji ga vole, a ako ste hrabri, možete probati i kako izgleda rvanje u ukusnom krompir-pireu.

foto: Profimedia

Svetsko prvenstvo u gađanju graškom

Na ovom prvenstvu, koje se održava u britanskom Kembridžširu, takmičari gađaju metu iz improvizovane „pljuce“, a meci su im ni manje ni više nego - zrna graška. Pobednike očekuju prilično velike novčane nagrade, a ovo prvenstvo zbog svoje popularnosti prate i brojni sponzori. Uprkos tome što je bol kad vas pogodi zrno graška popriličan, na ovom događaju se svake godine okuplja sve više ljudi, koji za to, izgleda, ne mare.

Trka s palačinkama

Ovaj događaj održava se u britanskom gradu Olniju, i označava poslednje jelo pre korizme (korizma je kod katolika vreme kad se ljudi pripremaju da dostojno i spokojno dočekaju Uskrs). Manifestacija se održava još od 15. veka, kad je prema legendi jedna žena zakasnila u crkvu upravo zbog pripremanja palačinki. Pošto nije htela da propustiti misu u crkvi, protrčala je mestom noseći tiganj s palačinkama. Ista ovakva trka odvija se i u američkoj državi Kanzas.

foto: Profimedia

Guranje sira nizbrdo

I dalje ostajemo u Engleskoj. Kupers Hil u Glosterširu mesto je koje jednom godišnje posete brojni ljubitelji sira i dobre zabave. Zadatak koji je postavljen takmičarima je da se spuste nizbrdo u trci za pravim kolutom sira. Ne treba ni reći da su ovde povrede veoma česte i onaj ko odluči da uđe u igru pre nje može slobodno da kaže zbogom ligamentima!

foto: Profimedia

Festival paradajza

Ova manifestacija nosi naziv - La tomatina. Održava se svake poslednje srede u avgustu u španskom gradiću Bunol, a za vreme trajanja festivala na gađanje se, verovali ili ne, potroši čak 130 tona paradajza! Posetiocima, koji su potpuno prekriveni paradajzom, na raspolaganju su pokretni tuševi, a festival svake godine poseti nekoliko desetina hiljada ljudi. Samo nam nije jasno kako im nije žao tolikog paradajza...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track