Muškarce i žene odvajaju zidom na poslu

Seksizam

Muškarce i žene odvajaju zidom na poslu

Ludi svet -
Zidove ne smeju da budu niži od 1,6 metara

MOSKVA - Vlada Saudijske Arabije naredila je prodavnicama koje zapošljavaju i muškarce i žene da moraju da postave zidove koji će ih razdvajati na poslu, prenosi danas Raša tudej (Russia Today).

U naredbi se navodi da radnje sada imaju 30 dana da postave zidove koji ne smeju da budu niži od 1,6 metara.U izradi uredbe učestvovali su Ministarstvo rada, Komisija za promociju vrline i prevenciju greha, poznata kao "Mutava" (Mutawa) i verska policija. U Saudijskoj Arabiji ženama je dozvoljeno da rade ili u fabrikama gde su jedino one zaposlene ili u prodavnicama kozmetike i donjeg veša.

Za rad u takvim prodavnicama dozvolu su dobile u junu 2011. godine kada je saudijsko rukovodstvo naredilo da tamo zamene strane radnike, uglavnom Azijate. Kao rezultat te mere otvoreno je oko 44.000 radnih mesta za državljanke Saudijske Arabije čija je stopa nezaposlenosti oko 36 odsto.

U Saudijskoj Arabiji se striktno primenjuje Šerijatski zakon pa je zenama, na primer, uskraćeno i pravo da voze automobil. One, takođe, moraju imati dozvolu muškaraca da bi radile, putovale ili otvorile bankovni račun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track