ČUVAJU IH NAORUŽANI RENDŽERI: Ovi nosorozi imaju stalno obezbeđenje! Evo zbog čega...
Foto: Youtube

Na granici istrebljenja

ČUVAJU IH NAORUŽANI RENDŽERI: Ovi nosorozi imaju stalno obezbeđenje! Evo zbog čega...

Ludi svet -
Smrću dva druga mužjaka prošle godine, Sudan je bukvalno poslednja nada svojoj vrsti i slamka spasa za koju se drže naučnici. Uz njega su rendžeri rezervata 24 časa dnevno

Zbog izuzetno unosnog posla prodaje njihovih rogova na crnom tržištu, severni beli nosorozi nalaze se na rubu istrebljenja. U kenijskom rezervatu Ol Pejeta živi Sudan – poslednji mužjak severnog belog nosoroga na planeti.

Sa njim, u rezervatu površine 360 kvadratnih kilometara, žive još dve ženke. Oni su sve što je preostalo od ovih veličanstvenih životinja u divljini.

Glavni problem jeste činjenica što bi Sudanov rog mogao da se proda i za 75.000 dolara po kilogramu, zbog čega su lovokradice za svega nekoliko decenija svele broj severnih belih nosoroga u divljini na samo tri.Srećom, Sudan ima telohranitelje – iskusan tim rendžera koji nadgledaju područje i rade zajedno sa državnim snagama na zaštiti svih životinja u rezervatu.

Odlična oprema, dži-pi-es tragači, letelice za nadgledanje i obučeni psi pomažu im u ovome.

Pošto su veoma male šanse da će se vrsta spasti prirodnim putem, naučnici smatraju da imaju najbolje šanse sa veštačkom oplodnjom pet preostalih ženki na svetu (dve u rezervatu i tri u zoološkim vrtovima).

Foto: AP
Foto: AP

Smrću dva druga mužjaka prošle godine, Sudan je bukvalno poslednja nada svojoj vrsti i slamka spasa za koju se drže naučnici. Uz njega su rendžeri rezervata 24 časa dnevno.

http://www.youtube.com/watch?v=e8UjGniY3-c
http://www.youtube.com/watch?v=Fgeh2UEatPo

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track