Vladeti Jerotiću uručena nagrada Dositej Obradović
Foto: Tanjug

Priznanje za životno delo

Vladeti Jerotiću uručena nagrada Dositej Obradović

Pop kultura -
Nagrada se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donirala Narodna banka Srbije i novčanog iznosa koji je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a koji je Jerotić dao Fondaciji za bolesnu decu od raka

BEOGRAD - Akademiku Vladeti Jerotiću danas je u punoj sali Narodnog pozorišta svečano uručena nagrada za životno delo Dositej Obradović.

"U letopisima Zadužbine stajaće vaše ime kao stvaraoca koji je nastavio plemenitu Dositejevu misiju", rekao je predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik pošto je uručio nagradu prvom laureatu. On je dodao da se nagrada dodeljuje za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada ili ih je utemeljio u srpskoj sredini veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović, za životno delo pre svega učitelju u najplemenitijem smislu te reči kakav je bio Dositej.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom Dositeja Obradovića koju donirala Narodna banka Srbije i novčanog iznosa koji je obezbedilo Ministarstvo kulture i informisanja, a koji je Jerotić dao Fondaciji za bolesnu decu od raka. U obrazloženju žirija, u kojem su pored Putnika bili i Vojislav Jelić, Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević, ocenjeno je da je Jerotić "svojim životom, delom i delovanjem po svemu na tragu misije koju je u srpskom narodu ostvario Dositej Obradović".

"Njegovo prosvetiteljsko, filozofsko-religijsko i književno stvaralaštvo, prožeto izrazitom humanističkom crtom njegove ličnosti, prevazilazi i natkriljuje sve posebnosti i isključivosti svojstvene našem vremenu", navedeno je u obrazloženju nagrade.

Dositej je od sredine 18. veka do smrti 1811. godine putovao Evropom, znao je 11 jezika i za svog dugog života bio je najviše učitelj, ali to je shavatao kao učenje drugih, ali i samog sebe.U poznim godinama 1807. godine on je došao u Srbiju i doneo sve što je imao, kao osoba koju je odlikovao asketizam, svoju biblioteku je poklonio narodu, a sav novac koji je imao dao je Karađorđu za ustanike.

Upravo takav stvaralački, filozofski i etički put sledi akademik Jerotić, prvi dobitnik nagrade koja treba da nagradi krunu stvaralaštva neke ličnosti, nagrade za celokupni doprinos nauci, kulturi i umetnosti naroda Srbije.

Ovom prilikom u čast laureata bio je odžan i umetnički program pod nazivom "Samo dela ljubavi ostaju" u režiji Ivane Dragutinović Maričić u izvođenju dramskih i operskih umetnika poklon je Narodnog pozorišta. U programu, čiji je moderator bila glumica Rada Đuričin, učestvovala je Filharmonija mladih "Borislav Pašćan" pod dirigentskom upravom Đorđa Pavlovića, primadone Jasmina Trumbetaš Petrović i Sanja Kerkez, prvak opere Ivan Tomašev i dramski umetnici Hadži Nenad Maričić, Vojin Ćetković i Nebojša Kundačina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track