RASIZAM U DEČJEM KLASIKU: Pipi Duga Čarapa će biti cenzurisana 70 godina posle
Foto: Profimedia

Junakinja slavi rođendan

RASIZAM U DEČJEM KLASIKU: Pipi Duga Čarapa će biti cenzurisana 70 godina posle

Pop kultura -
U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gde je "crnački (negro) kralj" - referenca koja se poslednjih godina kritikuje kao rasistička

Stokholm - Pipi Duga Čarapa, izmišljeni lik pokojne švedske književnice Astrid Lindgren, ove godine slavi 70. rođendan i u skladu s modernim vremenima knjiga više neće sadržati opis koji se smatra rasističkim.

U originalnoj priči otac Pipi Duge Čarape živi u Južnim morima, gde je "crnački (negro) kralj" - referenca koja se poslednjih godina kritikuje kao rasistička.

U aprilu će biti objavljeno obnovljeno izdanje knjige i u njoj će Pipin otac biti "kralj Južnih mora", rekla je Karin Niman, ćerka Astrid Lindgren, koja s ostalim članovima porodice ima izdavačka prava na njena dela.

"Odlučili smo da zamenimo stari opis jer vređa", rekla je Niman. "Autorka Pipi Duge Čarape nikad ne bi prihvatila da Pipi vređa ijedno dete."

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Lindgren je umrla 2002. u 94. godini. O Pipi je napisala tri knjige, prvu 1945., koje su posle stopljene u jednu. Prevedene su u 70 zemalja i prodane u više od 60 miliona primeraka.

Niman je rekla da porodica nekoliko godina razmatra tu promenu i da joj se ona najviše protivila. Izraz "negro" (crn) sve do šezdesetih godina imao je status prihvatljivog i nije se koristio pežorativno kao npr "nigger". Niman je dodala da se predomislila kad je shvatila da bi ljude svejedno mogla da povredi.

"Morali smo je sklonimo. Astrid se ne bi protivila, sigurna sam", rekla je Niman.

Pipi, kojoj je u prvoj knjizi devet godina, nekonvencionalna je zaigrana devojčica superljudske snage koja ne poštuje autoritete, a doživljavaju je i kao feminističku ikonu, aktivistkinju za ljudska prava i junakinju u borbi za slabe i potlačene.

http://www.youtube.com/watch?v=uNIsjZBnRR8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track