MALI TRIKOVI: Evo kako da brzo zaspite!
Foto: Profimedia

Pokušajte

MALI TRIKOVI: Evo kako da brzo zaspite!

Pop kultura -
Ako ne spavate dovoljno, koncentracija i pažnja su vam slabije, a povećan je rizik i od srčanih bolesti. Ali uz ove trikove možete da zaspite u veoma kratkom roku i spavate mnogo bolje nego ranije

Milioni ljudi imaju problema sa insomnijom ili nekim drugim poremećajem sna. A poznato je da je nedostatak sna jako loš za naš organizam.

Ako ne spavate dovoljno, koncentracija i pažnja su vam slabije, a povećan je rizik i od srčanih bolesti. Ali uz ove trikove možete da zaspite u veoma kratkom roku i spavate mnogo bolje nego ranije.

1) „ISKLJUČITE SE“ SAT VREMENA PRED SPAVANJE Ako ležete u ponoć, u 11 uveče prigušite svetla i ugasite električne uređaje. Izgradite sebi drugačiju rutinu pred spavanje. Mobilni telefon, laptop i televizor ne treba da vam zrače pred spavanje, jer se nećete uspavati pored njih.

2) ISTUŠIRAJTE SE Topli tuš ili topla kupka mogu vam biti od velike koristi. Temperatura tela se brzo spušta kada izađete iz zagrejanog kupatila, a istraživanja su pokazala da smanjenje temperature može da izazove pospanost, jer se brzina otkucaja srca smanjuje, a metabolizam se usporava. Tako će se i vaše telo i vaš mozak lakše ugasiti.

3) OBUJTE ČARAPE Idealno bi bilo da vam pred spavanje ekstremiteti budu zagrejani, a ostatak tela malo manje topao. Jedna studija je otkrila da nošenje čarapa širi krvne sudove i podstiče protok krvi, što doprinosi uspostavljanju savršene temperature za spavanje.

4) PROBAJTE VEŽBU 4-7-8 Svima se desilo da bez obzira na sve što su pokušali ne mogu da zaspe. Vežbe disanja bi mogle da budu od pomoći u tom slučaju. Udahnite na nos (4 sekunde), fokusirajte se na pluća koja se ispunjavaju vazduhom, zadržite vazduh (7 sekundi) i lagano izdahnite na usta (8 sakundi).

5) NE IDITE U KREVET DOK VAM SE NE PRISPAVA Ako niste pospani, a odlučite da legnete u krevet, sigurno se nećete uspavati, nego će vam biti sve gore i gore što više vremena budete proveli u krevetu. Bolje i sedam sati sna, nego devet sati ležanja u krevetu.

6) USTANITE IZ KREVETA Ako vam se ne spava, ležanjem u krevetu i prevrtanjem nećete se uspavati, nego ćete postati napeti. Ustanite i ne palite jako svetlo. Radite nešto što vas umiruje – čitajte, popunjavajte ukrštenicu, popijte čaj – bilo šta što je od pomoći.

7) NE GLEDAJTE U SAT Što više gledate u sat, to će vam teže biti. Ako stalno proveravate koliko je sati, sve veći pritisak vršite na sebe da zaspite. Okrenite sat od sebe i ne proveravajte vreme. Ništa vam neće značiti saznanje koliko ima sati. Samo proverite da li ste dobro navili alarm i dalje ništa ne proveravajte.

(Žena)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track