NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Vlasta Velisavljević je dobitnik Zlatnog ćurana
Foto: Damir Dervisagić

ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO: Vlasta Velisavljević je dobitnik Zlatnog ćurana

Pop kultura -

Glumac Vlasta Velisavljević (90) dobitnik je "Zlatnog ćurana", nagrade za životno delo 46. festivala "Dani komedije", koji će biti održan iduće godine od 20. do 27. marta u Jagodini.

Kako je umetnički direktor festivala Dobrica Milićević rekao na konferenciji za novinare, odluka o dobitniku doneta je ranije da bi se "izbegli razni pritisci mnogih koji imaju ideje ko bi trebalo da ponese to najznačajnije priznanje festivala". Milićević je kazao da je Vlasta Velisavljević ostvario oko 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji zbog čega je "rekorder".

Glumom je počeo da se bavi 1938. godine. Posle Drugog svetskog rata je završio Pozorišnu akademiju u klasi Mate Miloševića. Počasni je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta u Beogradu. Punih 40 godina je igrao u predstavi "Buba u uhu".

Foto: Stefan jokić
Foto: Stefan jokić

"On je napunio 90 godina i još uvek igra. Pre neki dan je igrao u Hamletu u Jugoslovenskom dramskom pozorištu - igrao je ulogu Hamletovog oca. Mnogi poznati glumci kažu da je Velisavljević napoželjniji partner na sceni", rekao je Milićević.

Dodao je da se Velisavljević, kada mu je javio da je nagrađen, "obradovao kao malo dete" i upitao "Da li je moguće da neko danas misli na mene".

"Toliko ga je obradovala ta nagrada. Mislim da će našu odluku pozdraviti najšira pozorišna javnost", rekao je Milićević. Milićević je saopštio da je novi selektor 46. festivala "Dani komedije" teatrolog Ana Tasić.

"Ona je punih šest godina bila selektor i rekorder je u tome. Ostavila je ovde izvanredan utisak. Vraćamo je jer smo zadovoljni saradnjom sa njim. Ona je neprikosnoveni autoritet u pozorišnoj umetnosti, jedan od najvidjenijih pozorišnih kritičara i seletorka je više festivala u Srbiji i okruženju", naveo je Milićević.

On je dodao da je doneta odluka da se počne sa pripremama za konstituisanje budućeg Muzeja "Dana komedije" pošto se bliži jubilarni 50. festival.

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track