IZLOŽBA MIŠE KRAVCEVA: Feniksi ostavili publiku bez daha
Foto: Damir Dervišagić

Dom vojske

IZLOŽBA MIŠE KRAVCEVA: Feniksi ostavili publiku bez daha

Pop kultura -

Nakon 17 godina čarobne slike Mihajla Miše Kravceva ponovo su izložene u njegovom rodnom Beogradu, u Velikoj galeriji Doma vojske Srbije.

Retrospektivna izložba „Purpurni feniks“ obuhvata sve faze Mišinog plodnog stvaralaštva: okrenutost antici i fantastici kroz prikaze životinja i ptica i sastoji se od 40 dela koje će publika moći da pogleda do 18. aprila.

Na otvaranju prisutnima se obratio pukovnik Stevica S. Karapandžin, direktor Medija centra „Odbrana“, istoričar umetnosti Maja Živanović, kao i autor, koji je srećan što kritika i publika veoma pozitivno reaguju na njegove slike.

- Mislim da sam kao slikar sazreo, a trebalo mi je dugo, dugo vremena da postanem mlad. Srećom, mladost nema godište i ona je način života. Ako umeš da vidiš i da osetiš, onda je život zadovoljstvo - rekao je Kravcev.

foto: Damir Dervišagić

Miša je objasnio kako bira motive za svoja dela.

- Slikar ne slika ono što vidi, već ono što oseća. Šta znači videti? Ko vidi realno, da li oko, da li ogledalo? I zašto mi uvek zažmurimo kad nam je nešto zaista lepo, na primer, poljubac, dodir, zalogaj? Da li je slika ono što se samo vidi spolja ili ono što se i te kako i oseća iznutra? Uvek sam pokušavao da naslikam dela koja će imati petu dimenziju, koje neće biti samo slike, već će živeti i prenositi logos i životnu euforiju i biti neka vrsta životnih baterija. S mnogima sam to i uspeo - zaključio je Kravcev.

Lj. Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track