Najnovije vesti

IZGUBIO OPKLADU U KORAĆICI - SCENARIO JE NASTAO ZA NOĆ! Gidra je drugu Žikinu dinastiju platio s DVA JAGNJETA! HIT!
Foto: Printscreen

malo ko je znao

IZGUBIO OPKLADU U KORAĆICI - SCENARIO JE NASTAO ZA NOĆ! Gidra je drugu Žikinu dinastiju platio s DVA JAGNJETA! HIT!

Pop kultura

Osim prvog ostvarenja ("Lude godine" 1977), sva ostala scenarija za čuvenu "dinastiju" napisao je Jovan Marković i tako postao glavni "krivac" što porodica Žike Pavlovića i njegovog prijatelja Milana Todorovića ne silazi s malih ekrana. Za samo osam godina (od 1980) proveo je jugoslovensku publiku kroz filmove "Došlo doba da se ljubav proba", "Ljubi, ljubi,al' glavu ne gubi", "Kakav deda, takav unuk","Idi mi, dođi mi", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Žikina dinastija", "Druga Žikina dinastija" i "Sulude godine".

Jovan Marković, inače otac istoričara Predraga Markovića, pesnikinje i dramske spisateljice Milene i deda mlade glumice Mione biće, po rečima glavnog producenta, "duhovni otac" i novog projekta "Luda godina" za koji je scenario napisala njegova ćerka Milena Marković, pišu domaći mediji. 

foto: Printscreen

Čime se, sa ove distance, može objasniti tolika popularnost serijala i njegovih junaka?

"Kad smo ih stvarali, nismo to imali u vidu. Hteli smo da napravimo komercijalni film koji će biti prihvaćen i gledan", rekao je na samom početku razgovora Jovan: "Ponovo sam nekoliko puta odgledao sva ostvarenja i u suštini mi je sada jasno što su bila tako popularna. Sve priče su vrlo životne, jednostavne i nepretenciozne. Najvažnije je što ih prihvataju sve generacije, bez negativnih reakcija."

Njihov humor je prostodušan i bez zlobe.

"To ne umanjuje vrednost satiričnih i drugih komponenti, ali je važno ne komplikovati stvari. Gledao sam neke naše nove komedije i mislim da je u pretencioznosti njihov problem... Jednostavnost i toplina nama su doneli veliki broj gledalaca, pa i trajnu aktuelnost. U središtu priče je večita šema: gospodin na jednoj strani, a na drugoj seljak koji pobeđuje svojom dovitljivošću. Večita tema je i sukob generacija. Ponekad posledice tog sukoba mogu biti i tragične, ali ja sam ga uzeo sa najbezazlenije strane. Podsetiću vas na scenu kada Žika (Gidra) viče na sina što nije celu noć došao kući. Posvađaju se, on čak izvuče kaiš da ga bije. I šta uradi Žika kad ostane sam u sobi? Nasmeje se i kaže: 'Sav je na mene!' Mora malo da se patrijarhalno 'iskaiša', ali mu je u stvari milo što je sin takav."

Hteo je i da odustane od nastavka ali:

"Svakog dana u Domu sindikata okupljala se ekipa, pila kaficu i čekala šta će da bude. Onda se desi da smo kod Bate u Koraćici sedeli Gidra i ja. Počne priča 'oćeš-nećeš', na kraju, opkladismo se u dva jagnjeta da ću da napišem scenario i to za noć! Brže-bolje njih dvojica pozovu telefonom našu prijateljicu i saradnicu Miru Lukić koja je imala električnu mašinu. Uveče Bata jagnjad stavi na ražanj, ja ujutru donesem 140 otkucanih stranica, a Gidra - plati opkladu. Dok smo se mi još gostili, scenario je poslat ekipi. Kad sam se sledećeg dana vratio u Beograd, snimanje je već bilo zakazano! Objekti su ostali isti, nisu bile potrebne nikakve pripreme. Tako je nastala 'Druga Žikina dinastija", zaključio je Marković.

foto: Printscreen

Kurir.rs, M.G/Novosti/Foto: Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...