PREMINUO IZRAELSKI VIRTUOZNI VIOLINISTA: Ivri Gitlis umro u Parizu, u 99. godini
Foto: Profimedia

tuga

PREMINUO IZRAELSKI VIRTUOZNI VIOLINISTA: Ivri Gitlis umro u Parizu, u 99. godini

Pop kultura -

Preminuo virtuozni violonista Ivri Gitlis. Svetski poznati izraelski virtuozni violinista Ivri Gitlis koji je nastupao sa najvećim orkestrima, preminuo je danas u Parizu u 99. godini, saopštila je njegova porodica.

Ivri Gitlis, violinista, Ivry Gitlis
foto: Profimedia

Gitlis, koji je bio ambasador dobre volje Organizacije UN za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO), imao je posebno mesto u svetu klasične muzike. Bio je poznat po ponekad netipičnim interpretacijama repertoara, a voleo je da unosi elemente džeza i ciganske muzike.

Bio je prvi izraelski umetnik koji je nastupio u Sovjetskom savezu 1955. godine, osnivač je nekoliko festivala i vatreni branilac izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Rodjen je 1922. u Haifi u Izraelu, prvi koncert je održao s deset godina, a već s 13 osvojio je prvu nagradu Pariskog konzervatorijuma. Pošto je diplomirao, nastavio je školovanje kod Žorža Eneskua i Žaka Tiboa. Po izbijanju Drugog svetskog rata radio je u britanskoj fabrici oružja, a kasnije i u zabavljačkoj jedinici britanske vojske.

Gitlis je imao običaj da svira nepomično i zatvorenih očiju. Njegova violina je Stradivarius iz 1713. koju je nabavio 1964. godine. Nastupao je s većinom vodećih orkestara, medju kojima su Njujorška, Berlinska, Bečka, Filadelfijska i Izraelska filharmonija.

U Beogradu je nastupio u novembru 2008. godine, u pratnji orkestra Beogradske filharmonije.

Ivri Gitlis, violinista, Ivry Gitlis
foto: Profimedia

PRIDRUŽI SE KURIR VIBER ZAJEDNICI

Kurir.rs/Beta/M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track