FESTIVAL IGRE ŠALJE SNAŽNU PORUKU SVIMA KOJI ODLUČUJU U KULTURI: Trupa Alijas jača od korone, stigla u Beograd
Foto: Goran Zlatković, promo/Beogradski festival igre

Giljerme Boteljo o gostovanju u Srbiji

FESTIVAL IGRE ŠALJE SNAŽNU PORUKU SVIMA KOJI ODLUČUJU U KULTURI: Trupa Alijas jača od korone, stigla u Beograd

Pop kultura -

U Beogradskom dramskom pozorištu trupa "Alijas" otvorila je ovogodišnji 18. Beogradski festival igre. Odmah po dolasku u Srbiju Kurir je imao priliku da razgovara sa osnivačem i koreografom trupe iz Ženeve Giljermom Boteljom. - Prvi put smo došli u Beograd sa predstavom "Težina sunđera" 2006. godine, zatim sa komadom "Prašina" 2008, a onda smo se vratili na Beogradski festival igre sa rimejkom "Težine sunđera" 2013. godine. I svaki put smo doživeli divan, topao prijem publike, ali i jednu posebnu posvećenost i preciznost u praćenju onoga što smo kao umetnici želeli da poručimo. Radovali smo se mnogo učešću na 18. Beogradskom festivalu igre - objašnjava Boteljo.

trupa Alijas
foto: gregory-batardon

U Srbiji sada izvode novi komad "Normalno".

- "Normalno" pripada jednoj drugačijoj umetničkoj fazi. To nije klasičan fizički teatar iz ranijeg ciklusa, već više grafički teatar, metafizički, psihološki rad. Govorimo o cikličnim pojavama u životu, odnosno o svemu što nastaje i nestaje. Na trenutke ovaj komad podseća na stare fotografije ili uspomene. Nečega se setimo, a zatim taj momenat opet nestane. Padanje je ono što je osnovni zadatak za igrače, ali mnogo komplikovanije od padanja, uvek je ustajanje - kaže reditelj i koreograf ove predstava.

trupa Alijas
foto: gregory-batardon

Gosti iz Švajcarske staju na scenu nakon gotovo pola godine.

- U Švajcarskoj je sve zatvoreno praktično od oktobra. Naše predstave u Ženevi su prekinute baš u oktobru. Od tada nismo nastupali, ali smo se spremali za turneju u Nemačkoj, koja je otkazana. To je stvorilo troškove i probleme jer mi nismo državna trupa. U Beograd smo stigli nakon mesec dana intenzivnih priprema. I srećni smo da se ništa nije pomerilo, odgodilo... U Švajcarskoj je trećina umetnika promenila profesiju od dolaska pandemije. Pored umetnika, posao ili profesiju su izgubili i naši dizajneri svetla, zvuka, vozači, menadžeri, producenti, oni koji su se bavili marketingom, odnosima sa javnošću... Turneje su se otkazivale, premijere, nastupi... Korona je uspela da zaustavi planetu. BFI u ovom vremenu šalje najsnažniju poruku svim umetnicima, ali i svima onima koji odlučuju u kulturi - zaključuje umetnik koga voli naša publika.

Kurir, Maša Kostić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track