DRAGO MI JE ŠTO SAM USPEO DA OSTVARIM DEO GLOGIJEVOG PROROČANSTVA: Miodrag Dragičević ima tek 27 godina, a već je deo istorije JDP
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Mladi glumac prvi dobitnik nagrade "Nebojša Glogovac"

DRAGO MI JE ŠTO SAM USPEO DA OSTVARIM DEO GLOGIJEVOG PROROČANSTVA: Miodrag Dragičević ima tek 27 godina, a već je deo istorije JDP

Pop kultura -

Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta obeležen je tradicionalno 3. aprila uz veliku svečanost na kojoj su uručene godišnje nagrade za protekle dve godine, a najveći broj priznanja otišao je u ruke Miodragu Miši Dragičeviću.

Mladi glumac nagrađen je za svoj rad Godišnjom nagradom JDP za ulogu Kaspara u istoimenoj predstavi, zatim priznanjima za lepotu govora "Dr Branivoj Đorđević" i "Branka i Mlađa Veselinović", a postao je prvi laureat novoustanovljene nagrade "Nebojša Glogovac", koja nosi ime pokojnog glumca i nekadašnjeg prvaka drame JDP.

Dragičević je zahvalio svima kojima se njegov rad učinio vrednim. - Čast mi je što sam primljen na ove daske koje pamte korake i reči velikih glumaca. Posebno sam počastvovan što nagrada koja nosi Nebojšino ima pripada meni. Imao sam sreću što sam delio kadar s Glogijem i posle jednog snimajućeg dana kazao mi je: "Mali, radićemo nas dvojica zajedno velike stvari". Drago mi je što se deo njegovog proročanstva ostvario - rekao je glumac koji je sa starijim kolegom snimao seriju "Pet".

Miodrag Dragicevic, Nebojsa Glogovac
foto: Dado Đilas, Damir Dervišagić

Miodrag je dodao da mu je bilo teško da napravi prve glumačke korake u predstavi "Pod žrvnjem" u režiji Egona Savina.

- Nakon toga je sve bilo lakše. Ovo naravno nije kraj, ovo je samo neko pomeranje granica i težnje nekim većim stvarima. Mislim da sad treba nastaviti sa dobrim i pametnim radom, preispitivanjem i analiziranjem samog sebe, likova koje tumačim na sceni i potrudiću se da opravdam renome pozorišne kuće u kojoj igram - izjavio je Dragičević.

Kaspar, Miodrag Dragičević
foto: Nebojša Babić, JDP

Pohvale stručne javnosti i publike zbog glavne uloge u predstavi "Kaspar" su velike, a glumac kaže da će se u budućnosti truditi da bude još bolji.

- Želeo bih da verujem da može bolje jer mi je 27 godina tek. Mislim da možda tek treba da pravim neke velike stvari u budućnosti. Naravno da će biti potrebno mnogo snage i truda, jer je ovo stvarno jedna zahtevna predstava i zahtevan komad - rekao je Miodrag.

Kaspar, Miodrag Dragičević
foto: Nebojša Babić, JDP

Kada je došao na FDU, Dragičević je mislio da je dikcija predmet koji je bitan za glumca, ali da je bitnije da glumac pokaže istinu na sceni i da korespondira sa publikom.

- Onda sam kasnije shvatio da je dikcija jedan veoma bitan faktor kod glumca - u "Kasparu" je bitno da publika čuje mene na sceni, kako govorim iz hermetičke kutije i da se sve razume, da to ne bude neki tehnički govor - objasnio je glumac.

Milena Vasić
foto: Jovo Marjanović

Dug spisak nagrađenih Dobitnici od Manojlovića do Milene Vasić

Godišnje nagrade JDP dobili su reditelji Jagoš Marković i Miloš Lolić. Zatim glumci Milan Marić, Marko Janketić, Miki Manojlović, Jasna Đuričić, Milena Vasić, Nataša Ninković, Sanja Marković, Anita Mančić i Ljubomir Bandović. Nagrađene su i kompozitorka Anja Đorđević, kostimografkinja Marli Marković Milojev, a godišnje priznanje za scenografiju pripalo je Gorčinu Stojanoviću i Jasmini Holbus. Godišnja nagrada za dramaturgiju je otišla u ruke Periše Perišića.

Predrag Miki Manojlović
foto: Jovo Marjanović, JDP

Kurir/ Maša Kostić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track