Filmski festival palić

ŠIJAN PREDSTAVIO NOVU KNJIGU: Svet filma viđen očima Nušića, Andrića i Crnjanskog

Pop kultura -

Sve je počelo kad sam pročitao novelu Aleksandra Tišme "Mrtvi ugao", bio sam fasciniran da se o našoj umetnosti može pisati i tako, otkrio je reditelj

Na filmskom festivalu na Paliću juče je predstavljena knjiga Slobodana Šijana "Pisci u bioskopu: Književna istorija naših filmskih doživljaja" u izdanju Filmskog centra Srbije, koja donosi izbor tekstova u kojima naši i regionalni pisci, neretko iz veoma lične perspektive, pišu o fenomenu filma.

U ovom delu se nalaze tekstovi Ive Andrića, Branislava Nušića, Stanislava Vinavera, Rastka Petrovića, Boška Tokina, Miloša Crnjanskog, Bogdana Tirnanića, Aleksandra Petrovića, Danila Kiša, Dubravke Ugrešić i drugih.

- Knjiga je tražila svoju formu decenijama. Sve je počelo kad sam pročitao novelu Aleksandra Tišme "Mrtvi ugao". Bio sam fasciniran da se o filmu može i tako pisati. Gledao je Tišma neki američki film i ušao je u njegovu analizu - otkrio je Šijan novinarima i nastavio:

- Počeo sam zatim da čitam zbirke pripovedaka i tražim da li ima nešto slično. Nisu to filmske kritike i eseji, već prozno svedočenje o životu filma. On je imao buran život u našoj sredini i kad se filmovi nisu snimali.

Ivo Andrić
foto: Profimedia

Pored Tišme na Šijana su utisak ostavili i drugi autori.

- Najviše sam se mučio da nađem svedočenje o prvom prikazivanju filma, pa sam slučajno našao na priču Čiča Ilije Stanojevića. Ona je duhovita. Knjigu sam izdelio na nekoliko delova. Knjiga pokriva film do raspada Jugoslavije - objasnio je slavni reditelj.

Jedno od pitanja bilo je vezano uz njegov novi film "Budi bog s nama" i sam festival.

- Palić je sebi obezbedio značajno mesto na evropskoj sceni, ima dobar koncept. Dao bog da završim svoj film i da ga vidimo na festivalu. Nastavili smo snimanje sada, zbog korone, ostalo mi je još tri nedelje snimanja. Prešli smo polovinu. Najgore smo snimili - otkrio je Šijan, koji završava priču o legendarnom srpskom filmskom reditelju i jednom od osnivača zenitizma Bošku Tokinu i snimanju prvog avangardnog filma na ovim prostorima.

Palić, Festival evropskog filma, Stevan Bakić
foto: Promo

Kurir.rs

Bonus video:

02:23

Beba bizona došla na svet u Zoološkom vrtu na Paliću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track