BIO JE GLAVNA HOLIVUDSKA FACA, A ONDA SE U SEKUNDI SVE IZMENILO: Supermena je povreda KOŠTALA ŽIVOTA, a za njim preminula i ŽENA!
Foto: Profimed

SEĆANJE

BIO JE GLAVNA HOLIVUDSKA FACA, A ONDA SE U SEKUNDI SVE IZMENILO: Supermena je povreda KOŠTALA ŽIVOTA, a za njim preminula i ŽENA!

Pop kultura -

Kristofer Riv, svetsku slavu stekao je ulogom Supermena u četiri istoimena filma, a onda mu je pad sa konja u potpunosti promenio život. Slavni supermen preminuo je pre 27 godina, 10 . oktobra 2004. godine.

Kristofer Riv
foto: Profimedia

Kristofer Riv rođen je u Njujorku 25. septembra 1952, a kao dete otkrio je svoju strast ka glumi i sceni, i karijeru počeo na Brodveju.

Pevu predstavu igrao je sa čuvenom Ketrin Hepbern, a kada je izašao na binu, uspeo je da izgovori jednu rečenicu i potom se onesvestio. Ketrin, njegova baka u predstavi, izvukla je stvar tako što se okrenula publici i rekla: "Ovaj mali je budala, ne jede dovoljno mesa".

Kada je dobio priliku da ode na audiciju za ulogu Supermena, nije mislio da ima šanse, ali je smatrao da ima jedinstveni ugao kojim će oduševiti producente - slika muškarca menjala se krajem sedamdesetih i Kristofer je želeo da Supermena prikaže kao osetljivog i ranjivog, a ne samo superheroja.

Kristofer Riv
foto: Profimedia

Morao je ozbiljno da se "nabilduje" za ulogu, jer jeste bio dovoljno visok ali ne i dovoljno mišićav. Trenirao je vredno za sva četiri dela filma, koji su postali hit.

Na snimanju Supermena u Engleskoj upoznao je Gej Ekston, koja je radila kao agent u modnom svetu. Dobili su sina Metjua 1979. i ćerku Aleksandru 1983. godine. Rastali su se posle deset godina veze, a onda je Kristofer upoznao Dejnu Morosinu, pevačicu i glumicu. S njom je dobio sina Vilijama 1992. godine, i ostali su u braku do njegove smrti.

U filmu "Above suspicion", koji je snimio malo pre nesreće, igrao je paralizovanog policajca. Tada je naučio da koristi kolica, a pripremao se za ulogu u rehabilitacionom centru u Ven Najsu.

Kristofer Riv
foto: Profimedia

Maja 1995. godine, Riv je doživeo nezgodu kada ga je zbacio konj na jednom takmičenju u jahanju. Nezgodno je pao i polomio vrat, i u sekundi ostao paralizovan od ramena na dole. Do kraja života kretao se uz pomoć kolica, a mogao je da diše samo uz pomoć mašine za ventilaciju. Povrede su bile tako teške da je morao da bude operisan više puta, a posebno komplikovana je bila operacija u kojoj su morali da mu kosti glave ponovo pričvrste za kosti kičme.

Tada je započeo borbu za prava ljudi sa invaliditetom, bolje zdravstveno osiguranje za njih, istraživanje povreda kičme, terapije matičnim ćelijama. Ali i pre nesreće Riv je bio aktivista. Borio se za zaštitu okoline i umetničku slobodu izražavanja

Kristofer Riv
foto: Profimedia

Uprkos nesreći, Riv je nastavio da se bavi umetnošću. Glumio je u nekoliko filmova, među kojima je i rimejk klasika "Rear window", kao i seriji "Smolvil" o Supermenu. Napisao je i dve autobiografije, "I dalje sam to ja" i "Ništa nije nemoguće". Bio je dobitnik nagrada SAG, BAFTA, Emi i Gremi.

Rivovo stanje dodatno su komplikovala oboljenja koja je imao od rođenja. Bolovao je od astme i alergija koje su kompromitovale njegovo disanje, kao i alopecije, neobjašnjivog poremećaja zbog kojeg opada kosa. Više puta nakon nesreće imao je burne reakcije na lekove i infekcije koje je jedva preživeo.

Glumac i aktivista izborio se sa svim tim problemima, ali mu je na kraju presudio inficirani čir koji je dobio od ležanja, medicinskog naziva dekubitus. Ovakve rane i čireve često imaju slabo pokretljivi pacijenti. Lečen je antibioticima, ali je dobio komplikacije od kojih mu je stalo srce. Upao je u komu 9. oktobra i umro sutradan.

Iako nije rađena autopsija na njegovom telu, njegova udovica Dejna više puta je izjavila da je smrt izazvala jaka reakcija na pogrešni lek, mada to nikada nije utvrđeno.

Nepunih godinu dana nakon njegove smrti, Dejni, koja nije bila pušač, postavljena je dijagnoza raka pluća. Preminula je nakon devet meseci borbe, u martu 2006. godine.

Holivud, Supermen, Džordž Rivs, Kristofer Riv, Supermenova Kletva
foto: Profimed

Kurir.rs/A.A.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track