MODERNO VIĐENJE HRISTA I BOGORODICE: Izložba savremenih ikona Jovane Dimitrijević
Foto: Privatna Arhiva

lepo

MODERNO VIĐENJE HRISTA I BOGORODICE: Izložba savremenih ikona Jovane Dimitrijević

Pop kultura -

Na Kosančićevom vencu u galeriji "Divart" do 19. oktobra možete pogledati izložbu "Čuvam te" nekanonskih ikona beogradske slikarke Jovane Dimitrijević. Postavkom dominiraju jednostavni prikazi, kojima vlada estetska čistota, što i jeste karakteristika portretskih prikaza Hrista i Bogorodice.

Jovana Dimitrijević
foto: Privatna Arhiva

- Nova likovna i koloritska rešenja, netipičan izbor scena i čista, iskrena emocija u ikonopisanju obeležje su prve izložbe savremenih ikona beogradske umetnice Jovane Dimitrijević, koja je pred nama u prostoru ateljea "Divart" - rekla je na otvaranju izložbe Maja Živanović, likovna kritičarka i novinarka. - U sintezi duhovnosti i univerzalnosti, kroz sugestivne i prefinjene likovne doživljaje, ogleda se Jovanina težnja da savremeni ikonopis ne bude samo replika već specifičan izvor nadahnuća, koji se oslanja na grčke i ruske postulate, ali daje novo čitanje ikone osobenog artizma - dodala je tom prilikom naš poznata kritičar.

Jovana Dimitrijević
foto: Privatna Arhiva

Jovana Dimitrijević u ikonopisu vidi veliki istraživački potencijal - negirajući sve što je suvišno, prikazuje tajnu ljubavi i života, u suptilnim delima jedinstvenog stila, finog lirizma i spontanog i iskrenog stvaralačkog podsticaja.

Jovana Dimitrijević
foto: Privatna Arhiva

O potrebi da se na ovaj način predstavi publici umetnica kaže: - To je jednostavno izašlo iz mene bez nekog plana, kao kad o nečemu dugo ćutite, a onda to eksplodira. Ljubav uvek nađe svoj put i usmerenje, posebno kad je bezuslovna. Skica nastala iz jednog poteza bez unapred razrađene ideje predstavlja prirodan pokret i položaj koji imamo kad nekog želimo da zagrlimo i sačuvamo. Kad s nekim ili nečim postajemo jedno.

Jovana Dimitrijević
foto: Privatna Arhiva

Kurir.rs

Bonus video:

00:23

ZVEZDE U OBJEKTIVU BRAJANA RAŠIĆA Otvorena izložba rok fotografija Narodnom muzeju u Zrenjaninu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track