MUK U MODNOM SVETU: Preminuo Tijeri Mugler, modni dizajner i tvorac jednog od najprodavanijih parfema 20. veka!
Foto: Profimedia

Od mode je napravio umetnost

MUK U MODNOM SVETU: Preminuo Tijeri Mugler, modni dizajner i tvorac jednog od najprodavanijih parfema 20. veka!

Pop kultura -

Manfred Tijeri Mugler - francuski modni dizajner, kreativni direktor i kreativni savetnik modne kuće "Mugler", preminuo je u 74. godini.

Tijeri Mugler
foto: Profimedia

- Potrešeni smo što moramo da objavimo da je gospodin Tijeri Migler preminuo u nedelju, 23. januara 2022. godine. Neka njegova duša počiva u miru - navodi se u saopštenju na njegovom Instagram profilu.

Sedamdesetih godina prošlog veka, po osnivanju svoje modne kuće, Mugler postaje prepoznatljiv zbog svog avangardnog, arhitektonskog, hiperženstvenog i pozorišnog pristupa visokoj modi.

Mugler je na početku svoje karijere dizajnirao prepoznatljiv i upečatljiv izgled Grejs Džons, Dejvida Bouvija i Dajane Ros, kao i odevne kombinacije za muzički spot Džordža Majkla "Tu fanki", ali i haljinu Demi Mur iz filma "Nepristojna ponuda" iz 1993. godine, koja je dobila epitet najpoznatije haljine devedesetih.

Tijeri Mugler
foto: Profimedia

Istovremeno je lansirao i parfem Ejndžel, koji je postao jedan od najprodavanijih parfema 20. veka.

U kasnijim godinama, Muglerov vintidž dizajn je doživeo značajan preporod među slavnim ličnostima, uključujući Lejdi Gagu koja nosi njegov model u muzičkom spotu za pesmu "Telefon", i Kardi Bi, koja je postala njegova bliska prijateljica i vrlo često je nosila njegove vintidž kreacije kako na crvenom tepihu, tako i u muzičkim spotovima.

Takođe je dizajnirao kostime za Bijonse i njenu svetsku turneju. Godine 2019. napravio je haljinu za Kim Kardašijan koju je nosila na Met Gala balu. Iste godine, Muzej lepih umetnosti u Montrealu pokrenuo je izložbu u njegovu čast.

Tijeri Mugler
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.P.

Bonus video:

00:11

KIM KARDAŠIJAN MORA DA PRESTANE: Pratioci zgroženi novim snimkom, da li je moguće da se u OVO UVUKLA?! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track