SMRT SLAVNOG MUZIČARA: Basista legendarne grupe Hepi Mandejz iznenada preminuo u 58. godini, nekoliko sati pre nastupa
Foto: Profimedia

velika tuga

SMRT SLAVNOG MUZIČARA: Basista legendarne grupe Hepi Mandejz iznenada preminuo u 58. godini, nekoliko sati pre nastupa

Pop kultura -

Basista legendarne britanske grupe "Happy Mondays" (Hepi mandejz) Pol Rajder je iznenada preminuo u 58. godini i to samo nekoliko sati pre nastupa.

Brat Šona Rajdera i jedan od osnivača benda je trebalo da nastupi na Kjubiks festivalu, a uzrok smrti nije naveden.

Pol Entoni Rajder je rođen 24. aprila 1964. godine.

Na zvaničnom Tviter nalogu benda stoji obaveštenje o nemilom događaju.

- Rajderi i Hepi Mandejz su duboko ožalošćeni i u šoku zbog smrti Pola Rajdera ovog jutra. Pravi pionir i legenda. Zauvek će nedostajati. Zahvaljujemo na poštovanju privatnosti u ovom periodu. Neka dugo živi njegov fank - stoji u objavi.

Brjni fanovi i poištovaoci njegovog rada su se oprostili od muzičara na društvenim mrežama izražavajući duboku tugu i nevericu zbog preranog Polovog odlaska.

Inače, Šon Rajder je pevač i rođeni brat preminulog Pola. Zajedno su osnovali bend 1980. godine u Salfordu, jednom od gradića u blizini Mančestera.

Mandejzi su jedni od predstavnika mančesterskog zvuka, tzv. "Madchester sound" koji su inspiraciju crpeli iz fanka, psihodelije, haus muzike. Bend se raspao 1993. godine, da bi se kasnije okupili još nekoliko puta.

Kako je sve izgledalo, može se videti u filmu "24 hour people" o mančesterskoj sceni, legendarnom Toniju Vilsonu i njegovoj izdavačkoj kući "Factory records".

Inače, Pol se nikada nije stideo priče o svojim zavisnostima i borbama kada su ranim danima benda koristili heroin. Posle njihovog vrhunca kasnih osamdesetih i ranih devedesetih, Pol se borio sa demonima zavisnosti, ali je uspeo da se izvuče.

Maloletni sin mu je oboleo od raka, ali se bolest povukla posle 8 godina, 2020. godine. Iza njega je ostalo 4 dece i partnerka.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:06

PLAKALA SAM JER JE SLOBA UMRO NEOSUĐEN! Biljana Srbljanović bez dlake na jeziku o Miloševiću: BIO JE KOCKAR I ŠIBICAR SA ZELENJAKA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track