BRUTALNA ISPOVEST KEJT MOS: Progovorila o DROGI i ANOREKSIJI, pa otkrila da li je koristila HEROIN, a evo zašto je branila Depa
Foto: Profimedia

REDAK INTERVJU

BRUTALNA ISPOVEST KEJT MOS: Progovorila o DROGI i ANOREKSIJI, pa otkrila da li je koristila HEROIN, a evo zašto je branila Depa

Pop kultura -

Kejt Mos, jedna od najpoznatijih svetskih manekenki i modela, izrazila je svoju ljutnju zbog osude kojoj je bila izvrgnuta nakon što su objavljene njene fotografije na kojima uzima kokain 2005. godine. Preuzela je krivicu, veruje, za to što je ta droga toliko opšteprihvaćena u njenim krugovima, piše Guardian.

- Bilo mi je zlo i bila sam ljuta jer su drogu uzimali svi koje sam poznavala - rekla je britanska manekenka nedavno u jednom od retkih intervjua.

- Bilo je vrlo licemerno što su se fokusirali samo na mene i pokušali da mi uzmu ćerku - dodala je.

Kejt Mos
foto: Profimedia

Iako Mos zbog toga nije osuđena i zadržala je starateljstvo nad ćerkom Lilom, izgubila je mnoge unosne ugovore s nekoliko top brendova i morala je javno da se izvini.

- Morala sam da se izvinim jer sam nekim ljudima bila uzor - kazala je u intervjuu za BBC.

Već 30 godina Kejt Mos je predstavnica britanske "kul elite". No, žena čiji je moto "nikad se ne žali i nikad ne objašnjavaj", koji je pozajmila od bivšeg dečka, Džonija Depa, iskoristila je ovaj intervju kako bi progovorila o teskobi koja ju je obuzimala kao mladu manekenku, te o godinama zlostavljanja i lošeg postupanja kojem je bila izvrgnuta u modnom biznisu.

Kejt Mos, Džoni Dep
foto: Profimedia

Takođe je objasnila svoju odluku da stane u odbranu Džonija Depa u njegovom nedavnom sudskom sporu protiv bivše supruge, Amber Herd, te govorila o tome zašto je branila svog starog prijatelja Džona Galijana, koji je 2011. proglašen krivim za zlostavljanje na rasnoj osnovi.

- Verujem u istinu i verujem u pravdu - rekla je.

Njeno pojavljivanje na Depovom suđenju bilo je podstaknuto željom da kaže istinu.

- Znam istinu o Džoniju. Nikad me nije gurnuo niz stepenice. Morala sam da kažem istinu - izjavila je.

Poriv da stane u Galijanovu odbranu došao je od njene vere da on zapravo nije loša osoba - samo što ima problem s alkoholom "od čega se čovek promeni".

Kejt Mos, pušenje, cigareta
foto: Profimedia

- Ljudi nisu sasvim svoji kad piju i tada kažu stvari koje nikada ne bi rekli dok su trezni - kazala je.

Otkrili je s 14 godina

Kad je imala samo 14 godina, tokom leta avionom joj je prišao vlasnik modne agencije Storm, ali ona sebe tada još nije videla kao manekenku.

- Mislila sam da je to jako tašto zanimanje - izjavila je.

Početak njene karijere 1988. godine bio je traumatičan, a posao je bio težak. Morala je sama da putuje iz grada u grad na razne kastinge. Kad je imala 15 godina, prošla je kroz grozno iskustvo kad su joj zatražili da skine top za potrebe snimanja nekog kataloga.

- Bila sam jako sramežljiva, osećala sam da to nije u redu, pa sam pokupila svoje stvari i istrčala napolje.

Kaže da joj je to iskustvo pomoglo da "izoštri svoje instinkte".

Kejt Mos
foto: Profimedia

- Kad nešto nije u redu, mogu to da nanjušim na kilometre - kaže.

Kad ja imala 16 godina, njeno lice je iznenada postalo jako traženo nakon fotografisanja za magazin The Face na peščanoj plaži u Saseksu, koje je odradila s prijateljicom, pokojnom fotografkinjom Korin Dej.

Mos se priseća da je jako plakala jer je morala da bude gola.

- Fotografkinja je rekla da ako ne skinem gornji deo, neće me angažovati za snimanje za Elle. Bilo je bolno. Volela sam je, ona mi je bila najbolja prijateljica, ali bila je zeznuta osoba. Ipak, slike su sjajne, snimila je šta je želela, zbog čega sam ja patila. Međutim, te slike su mi donele puno toga dobrog. Promenile su moju karijeru - priznala je.

Kejt Mos
foto: Profimedia

Zbog tih slika je američki dizajner Kelvin Klajn 1992. izabrao Mos za svoju kampanju donjeg veša, ali sećanja na taj posao, kad je pozirala s glumcem Markom Valbergom u Njujorku, nisu baš lepa. Kako bi se smirila i kako bi uopšte mogla da ustane iz kreveta, popila je valijum.

Ponovo je bila u toplesu i osećala se "objektivizirano, ranjivo i uplašeno": - Igrali su na moju ranjivost. Kelvin je to obožavao, prisetila se.

Njena prijateljica Dej bila je zaslužna za kontroverzne fotografije snimljene za magazin Vogue godinu dana kasnije, koje su kritikovane jer, navodno, promovišu "heroin šik". Snimljena u svom stanu, uvek mršava Mos je ponovo samo u donjem vešu.

Kejt Mos
foto: Profimedia

- Bila sam žrtveno jagnje za probleme mnogih ljudi. Nikad nisam bila anoreksična. Nikad. Nikad nisam uzimala heroin. Bila sam mršava jer me na snimanjima i revijama nisu hranili i zato što sam oduvek bila mršava - tvrdi.

Reči koje joj se često pripisuju - "Ništa nije tako ukusno kao mršavost" - nije zaista izgovorila. To je pisalo na nalepnici na vratima frižidera u njenom stanu i služilo je odvraćanju jedne njene prijateljice od grickanja u vreme dok je bila na dijeti.

Kejt je rođena 1974. godine. Njen otac Piter je bio putni agent, a vrlo glamurozna majka Linda radila je u jednom baru. Kejt kaže kako je kao mala bila prilično usamljena. U njihovom domu niko nije primećivao njen izgled, pa je majka Linda bila prilično iznenađena kad su se KEjt otvorila vrata modnog biznisa.

Kejt Mos
foto: profimedia

Njeno tvrdoglavo tinejdžersko ponašanje se pogoršalo kad su joj se roditelji razveli.

- Počela sam da pušim travu i družim se sa starijim momcima - kaže.

No, priznaje da je u to vreme bila jako tužna.

- Srce mi je bilo slomljeno. Bilo je to mračno razdoblje - prisetila se.

Mos je 2016. pokrenula svoju modnu agenciju, a jedna od prvih manekenki bila je njena ćerka Lila.

Kejt Mos
foto: Profimedia

- Rekla sam joj da ne mora da raditi ništa što ne želi. Ako ne želi da odradi neko snimanje, ako se ne oseća prijatno, ne mora to da radi. Jako se brinem o svojim modelima. Pazim da je na snimanjima uvek i agent kako modele niko ne bi iskorišćavao i kako bi neko mogao da kaže da ovo ili ono nije primereno.

Mos danas većinom boravi na svom imanju u Kotsuoldu i kaže kako je s vremenom postala opsednuta vrtlarenjem. Partijanje joj je, kaže, sada dosadno.

- Više mi se ne dopada da budem izvan kontrole - kaže.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

00:57

SUĐENJE DECENIJE JE ZAVRŠENO! Džoni Dep izdominirao i dobija 15.000.000 $ zbog KLEVETE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track