NEĆE IMATI PET MINUTA ODMORA! Čarls mora da se izbori sa svojom tugom i odmah OVO uradi, VELIKA BRITANIJA NE MOŽE DA ČEKA!
Foto: EPA

pritisli ga sa svih strana

NEĆE IMATI PET MINUTA ODMORA! Čarls mora da se izbori sa svojom tugom i odmah OVO uradi, VELIKA BRITANIJA NE MOŽE DA ČEKA!

Pop kultura -

Dok je nacija u žalosti nakon tužne vesti o smrti kraljice Elizabete koja je preminula u Balmoralu u četvrtak popodne, u skladu sa kraljevskim protokolom Čarls će morati da se izbori sa svojom tugom i zauzme mesto svoje majke kao monarha, ali i još mnogo toga da obavi u roku od odmah!

Princ Čarls, Kralj Čarls, Kraljica Elizabeta
foto: AP/Chris Jackson, AP/Paul Edwards

Kraljica Elizabeta je bila najduže vladajući monarh u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva i za mnoge Britance - jedina koju su poznavali. Njena smrt označava početak ne samo perioda žalosti, već i perioda promena, jer su mnogi aspekti britanskog života pod znakom pitanja i– to će uticati na njihov novac, pasoše, nacionalnu himnu...

Od uvođenja kraljeve glave u valuti do promene pečata, grbova i potpisa, evo šta sve, dok tuguje, čeka novog kralja.

Novčići i novčanice: Na svim kovanicama i novčanicama koje su trenutno u opticaju u Velikoj Britaniji prikazana je Elizabeta II i one će ostati zakonsko sredstvo plaćanja dok se ne dizajniraju nove sa likom kralja Čarlsa.

britanska funta, funta, novac
foto: EyePress via AFP / AFP / Profimedia

Za sada je poznato ovo: dok je Elizabeta II okrenuta udesno na novcu, novčići na kojima će biti prikazan novi kralj pokazaće ga okrenutog nalevo, jer je dugogodišnja tradicija da se menjaju načini na koji se uzastopni monarsi suočavaju.

Novi novčići i novčanice tek će biti dizajnirani i iskovani ili odštampani, a Čarls treba da donese odluku koju svoju sliku će im pozajmiti. Kad posao bude gotov, odnosno kad dkralj odobri dizajn, novčanice sa likom kraljice Elizabete biće uklonjeni iz opticaja.

Inače, kraljičin novčić pojavio se tek 1953. godine - godinu dana nakon dolaska na tron.

Marke: Novi kralj treba da bude i na britanskim i markicama širom Komonvelta. Pretpostavlja se da se nasedeo dok su radili njegove portrete, pa bi mu posao biranja sopstvenog lika za marke u vreme tuge bio olakšan ako se opredeli za neku već urađenu sliku ili skulpturu.

Slike, Igračke, Kolekcija, Markice
foto: Profimedia

Pasoši i zvanje: Kralj Čarls će se sada nazivati Njegovo veličanstvo, a bio je Njegovo kraljevsko veličanstvo. Dojučerašnjem princu od Velsa više neće biti potreban sopstveni pasoš, ali će se za ostatak Britanije pasoši izdavati uz njegovo ime. To ne znači i manje posla za novog kralja jer će morati da promeni svoj potpis.

Ranije je to bio jednostavno Čarls, sada će to biti ime koje je uzeo kao kralj sa dodatnim R za Rex – kralj na latinskom - na kraju.

Medalje: Medalje za vojnike takođe će morati odmah da se izmene u njegovu čast, pa će i u tome morati da učestvuje.

A što se samih Britanaca tiče, moraće da vežbaju novi tekst nacionalne himne. Reči državne himne su automatski promenjene u „Bože čuvaj našeg milostivog kralja“, a kroz celu himnu je promenjen rod – umesto „ona“ po novom je „on“.

Britanska Zastava
foto: Profimedia

Ovo je stvar tradicije, a ne zakona, a pretpostavlja se da će nova verzija himne verovatno biti pevana tokom narednih međunarodnih utakmica fudbalske reprezentacije Engleske, koje bi trebalo da se održe kasnije ovog meseca.

(Kurir.rs/OK!)

Bonus video:

01:27

OVDE ĆE POČIVATI KRALJICA ELIZABETA II Biće sahranjena u katedrali St. Džajls u Edinburgu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track