ZAŠTO JE FILM O TRANSHUMANIZMU ODNEO 7 OSKARA? Nagrede su podeljene, a ona je PRVA AZIJATKINJA koja je dobila prestižno priznanje!
Foto: Kevin Sullivan / Zuma Press / Profimedia

evo detalja

ZAŠTO JE FILM O TRANSHUMANIZMU ODNEO 7 OSKARA? Nagrede su podeljene, a ona je PRVA AZIJATKINJA koja je dobila prestižno priznanje!

Pop kultura -

Saj-faj komedija rediteljskog dvojca Dana Kvana i Danijela Šajnerta osvojila je 95. dodelu Oskara, potvrdivši 7 od ukupno 11 nominacija. Film je zaslužan što je po prvi put (formalno) azijska glumica nominovana i nagrađena Oskarom u kategoriji najbolje glavne glumice.

Mišel Džo
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Mišel Jeo (skriveni zmaj), poreklom iz Malezije, postala je prva Azijatkinja koju Akademija pamti u dugoj 95-godišnjoj istoriji dodele Oskara, a „prvi put“ se dogodio i legendi američke kinematografije Džejmiju Liju. Kertis, koja je osvojila zlatnu statuu u kategoriji najbolje sporedne glumice, nakon što je prošle godine okončala najdugotrajniju horor franšizu "Noć veštica".

Oskara je dobio i scenario, ali i glumac Ke Haj Kvan (Indijana Džons, Goonies), koji je u Ameriku davno stigao brodom, onako kako su oni koji su pustili suzu uz srceparajuće priče imigranata koji su uspeli da ostvari američki san.

Naslov koji je sinoć izgovoren najviše puta, "Sve svuda odjednom", zaista najbolje opisuje šta se dešava u kinesko-američkom filmu. Sve na jednom mestu, možda bi samo megalomanski slogan „Daj mi sve odmah i sad“ mogao bolje to da dočara.

Možeš da budeš ko god hoćeš, u jednom rijalitiju si glumica, u drugom se boriš kao Džeki Čen, a tučeš dildoima, a ostale „uvrnute“ scene su samo mali deo priče iz multiverzum omogućen zahvaljujući neverovatnoj aplikaciji.

Tri jedinice

Radnja je podeljena na tri dela, čiji naslovi zajedno stvaraju naziv filma. Disfunkcionalna porodica kineskih imigranata vodi perionicu u Americi. Evelin Kvan Vang (Mišel Jeo) sa suprugom Vejmondom (Ke Huj Kvan) i ćerkom Džoj (Stefani Hsu) živi u haotičnoj svakodnevici ispunjenoj nezadovoljnim klijentima, zahtevima dementnog oca i ćerke koja priiznaje da je lezbejka. Jednog dana, porodica odlazi u poresku službu, gde vredna i nagrađivana službenica Dirdre Beubirdre (koju igra Džejmi Li Kertis) otkriva kako je Evelin kupila karaoke mašinu i nezakonito je prijavila kao poslovni trošak. Razgovor se odvija u novootkrivenoj mogućnosti sa kojom ju je upoznao suprug – da uz pomoć aplikacije i slušalica putuje kroz metaverzove u kojima može biti majka, glumica i ratnica.

(Kurir.rs/Index.hr)

Bonus video:

01:07

Ekskluzivno: Oskar Ruđeri za Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track