NISAM SOLO! ŽIVOT MOMČILA BAJAGIĆA BAJAGE POSLE RAZVODA: Pomenuo porodicu, otkrio ko su mu najveći kritičari i kakve pesme piše
Foto: Nenad Kostić

iskren

NISAM SOLO! ŽIVOT MOMČILA BAJAGIĆA BAJAGE POSLE RAZVODA: Pomenuo porodicu, otkrio ko su mu najveći kritičari i kakve pesme piše

Pop kultura -

Momčilo Bajagić Bajaga (63) nastupa na zagrebačkom Velesajmu, a nije tajna da on spada u omiljene muzičare, najpre Jugoslavije, a kasnije i regiona i to još od osamdesetih godina prošlog veka.

Bajaga
foto: Nenad Kostić

Od tada je Bajaga sa svojim Instruktorima održao brojne nastupe, oženio se, dobio decu, a pre godinu dana je procurila vest da se razveo od supruge Emilije posle 30 godina braka.

Momčilo Bajagić Bajaga
foto: Ana Paunković, ATA images

On je dao intervju uoči svirke i ispričao novinarima hrvatskog Storija neke zanimljive stvari, od toga da mu je posle Beograda, Zagreb omiljeno mesto za svirke i koncerte, kao i da dolazi sa podmlađenom ekipom Instruktora - bubnjarem Markom Kuzmanovićem i basistom Vladimirom Cukićem.

Jednom ste rekli: 'Početak mi je najdraži i jer je bio najteži, ali kada krenete, sve ide.' Jeste li u tim težima danima ikada pomislili da treba odustati?

- Kada razmislim o svemu, ništa ne bih menjao. Sve bi bilo onako kako je bilo. Ići težim putem znači imati kvalitetniji život, bolja prijateljstva, a i pesme!

Bili ste tinejdžer kada ste počinjali, jeste li se ikada osećali zakinuti za 'obično' detinjstvo?

- Ne, i dolazak u Riblju čorbu smatrao sam privremenom igrom. No naš uspeh i talenat, zajedno s reakcijom publike, uozbiljili su nas i preko noći smo postali profesionalni muzičari.

Godine 1984. osvojili ste titulu rokera godine. Poznata je krilatica 'sex, drugs & rock’n’roll', je li se tako živelo i na ovim prostorima ili se to više može primeniti na strane bendove?

- Muzika i rokenrol bili su na prvom mestu, ali bilo je u mladosti i raznih ludosti. Ništa strašno, više veselo!

Bajaga
foto: Nenad Kostić

Karijeru ste počeli u grupi TNT 1974., a 1984. objavili ste prvi album 'Pozitivna geografija'. Planirate li iduće godine proslavu toga dvostrukog jubileja?

- Tačno, 2024. je jubilarna, 40. godina muzičkog rada Bajage i instruktora. Jubilej ćemo sigurno obeležiti kako i priliči. Održaćemo 40 velikih koncerata u zemljama bivše Jugoslavije.

'Ovaj svet se menja' naziv je vaše pesme i albuma iz 2020. godine, sviđa li vam se u kojem smjeru ide?

- Svet se menja i ne bih voleo da ide u smeru koji nam političari određuju. Ne pitaju se ništa ni pesnici ni muzičari, a bogme ni narod. Ali ostaje nam da se nadamo da će biti bolje!

I vaš se privatni svet promenio posljednjih godina jer ste se rastali nakon tri decenije braka. Iako težak i bolan, inspiše li vas takav događaj za nove pesme?

- Pišem pesme i kada sam veseo i kada sam tužan. Možda sada više pišem one lagane i setne.

Mnogi nakon razvoda znaju reći da su zauvek precrtali brak. Kakav je vaš stav? Kako je ponovno biti solo?

- Nisam solo. Imam unuku Saru, sina Marka i ćerku Anđelu i mnogo proverenih prijatelja.

Beovizija 2022., drugo polufinalno veče, Bajaga, Momčilo Bajagić Bajaga
foto: Nemanja Nikolić

Jednom ste rekli da su vaša deca Marko i Anđela najveći kritičari vašeg rada. Kakvi su u kritikama? Puštate li njima prvima nove pesme?

- Volim da im pustim ili odsviram novu pesmu i čujem njihovo mišljenje. To me uvek radovalo.

Je li vam žao što nisu krenuli vašim stopama i postali muzičari?

- Nije mi žao. Sami su odabrali i škole i zanimanja.

Bave se pozorišnom produkcijom i dizajnom, jesu li tu umetničku crtu nasedili od vas?

- Drago mi je ako je tako, ali stvarno ih nisam usmeravao, sami su to osetili.

'Život je nekad siv, nekad žut; život je ovaj put za mene zabrinut...' pevali ste. Kakav je život danas?

- Život je kratak. Kada pogledam oko sebe, vidim da mnogo mojih prijatelja više nema među nama. Zato treba živeti punim plućima i činiti da nam svima bude bolje, srećnije - 'jer samo nam je ljubav potrebna'.

(Kurir.rs/Story.hr)

Bonus video:

00:45

Bajaga i Instruktori u Zagrebu bacili publiku na noge

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja