TRAGIČAN KRAJ BOGATE NASLEDNICE: Otac je njenu SMRT predstavio kao nesreću, a onda je isplivala JEZIVA ISTINA
Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

TRAGEDIJA KOJA JE POTRESLA SVET

TRAGIČAN KRAJ BOGATE NASLEDNICE: Otac je njenu SMRT predstavio kao nesreću, a onda je isplivala JEZIVA ISTINA

Pop kultura -

Kad je tog kobnog 19. novembra 2005. kao bomba odjeknula vest da je najmlađa naslednica Samsung imperije, Li Jun-hjang, poginula u saobraćajnoj nesreći, svet je ostao potpuno zatečen. Međutim, pravi šok usledio je nedugo nakon toga, kad je sahrana obavljena brzo i u strogoj tajnosti, a potom je ceo događaj "gurnut pod tepih".

Sve je izgledalo jako sumnjivo, a njen otac, mogul Li Kun-hi, koji je pored Li imao još troje dece, nije želeo da se oglašava. Li Jun-hjang je u trenutku smrti imala samo 26 godina i bila je "teška" čak 191 milion dolara.

U očima južnokorejske javnosti ona je bila najmlađa žena tajkun, a hobi joj je bio lični blog na kom je redovnoo objavljivala fotografije i statuse o svom raskošnom, gotovo kraljevskom stilu života. Diplomirala je na najprestižnijem univerzitetu u Seulu, a potom je otišla u SAD da studira umetnički menadžment na Štajnhard univerzitetu za kulturu, obrazovanje i ljudski razvoj u Njujorku.

Činilo se kao da živi život iz snova, a onda su južnokorejski mediji 19. novembra 2005. objavili šokantnu vest: "Samsung princeza imala je tešku saobraćajnu nesreću u SAD, umrla je na putu do bolnice". Tokom ovog perioda, i njen otac je bio u Americi, gde se oporavljao od određene intervencije. Nakon razornih vesti saznalo se da je Li imala jednostavnu sahranu, a porodica ju je sahranila po budističkim obredima.

Li Kun-hi
Li Kun-hifoto: Profimedia

U to vreme davali su više nasumičnih, čudnih izjava, koje su mnogima "zaparale uši", sve dok novinari nisu odlučili da kopaju i saznaju pravu istinu. Tri novinara zaputila su se u Njujork, gde se navodna nesreća dogodila, da bi se odjednom pojavili nejasni detalji jer lokacija nesreće nije bila jasna, svedoci su davali kontrodiktorne izjave, a tu je bio i izostanak medicinskog kartona.

Dolaskom u Njujork najprije se saznalo da nije bilo nikakvih zapisa o samoj nesreći. Malo nakon toga novinari su došli do šokantnog otkrića - u pitanju je bilo samoubistvo. Li Jun-hjang je sebi oduzela život tako što se obesila u svom stanu na Menhetnu, pišu strani mediji. Njen dečko Subin Šin otkrio je incident u 3 sata ujutru sledećeg dana, 19. novembra i odmah obavestio njenog oca. Nikad nije otkriveno zašto se Subin Šin pojavio u tako kasno vreme.

Inače, te iste, 2005. godine, Samsung je bio upleten u niz skandala. U septembru je Li Kun-hi odleteo u SAD pod izgovorom da ide da leči rak pluća, a zapravo je izbegavao sudske pozive. Bio je optužen za davanje mita južnokorejskim predsedničkim kandidatima. U oktobru 2005. dvojica rukovodilaca Samsunga osuđena su na uslovne kazne zbog manipulisanja berzom. Početkom novembra 2005. Samsung je optužen za manipulisanje cenom čipova fleš memorije u SAD i morao je da plati kaznu od 300 miliona dolara.

Mnoge je zgrozilo to što se usred svih tih događaja Li Kun-hi brinuo da će istina o smrti najmlađe ćerke negativno uticati na kompaniju. Namerno je prikrio samoubistvo i predstavio ga kao saobraćajnu nesreću.

Tokom svog života Li Jun-hjang bila je jedna od pet najbogatijih žena u Južnoj Koreji. Uvek je pored sebe imala najmanje dva telohranitelja, dostupnog vozača 24/7 i to u najluksuznijem automobilu. I nakon preseljenja u SAD živela je u prelepom stanu na Menhetnu. Svi su bili uvereni da će ona preuzeti ne samo funkciju direktorke kulture Samsunga, već i vrednu kolekciju umetničkih dela. Međutim, njen život nije bio "med i mleko" kao što su mnogi mislili. Malo ljudi je znalo da se iza blistavog izgleda "Samsung princeze" krio život pun tuge i usamljenosti.

Pre nego što je otišla u SAD bila je nesrećno zaljubljena u čoveka kog njena porodica nije odobravala, te su morali da raskinu. Otišla je u Ameriku, ali nažalost tamo se nije snašla. Nije imala prijatelje, a čuvar stambene zgrade u kojoj je stanovala svedočio je da je bogata naslednica često boravila u svojoj sobi, a nekad nije izlazila i po nedelju dana. Bila je u teškoj depresiji i patila u tišini, sve dok nije odlučila da oduzme sebi život sa samo 26 godina.

Pomoć

SOS telefon osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Broj 0800/309-309, opcija 1, SOS telefon je koji radi 24 sata, a na koji se javljaju stručnjaci za sprečavanje samoubistva - lekari Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević".

Služba urgentne psihijatrije prima pacijente 24 sata bez zakazivanja, bez knjižice i bez plaćanja, a Centar za mentalno zdravlje od 9 do 18 prima bez zakazivanja.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

02:05

JOVANKA BROZ BILA JE MODNA IKONA, DAMA I RATNICA Prvi put u javnosti njena naslednica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track