SLAVNI OSKAROVAC TOM HENKS ŽRTVA PREVARE: Internetom kruži BIZARAN SNIMAK, a jedna stvar POSEBNO ZABRINJAVA (VIDEO)
Foto: Profimedia

OGLASIO SE

SLAVNI OSKAROVAC TOM HENKS ŽRTVA PREVARE: Internetom kruži BIZARAN SNIMAK, a jedna stvar POSEBNO ZABRINJAVA (VIDEO)

Pop kultura -

Oskarovac Tom Henks je na svom Instagram profilu upozorio više od devet miliona pratilaca kako se njegova slika pojavila u reklami iza koje stoji veštačka inteligencija.

"Oprez! Internetom kruži video u kom ja predstavljam plan dentalnog osiguranja. Reč je o reklami veštačke inteligencije i ovim putem želim da naglasim kako nisam lično učestvovao u njenoj izradi, te da ne znam o kom se tačno proizvodu radi", napisao je glumac, priloživši snimak tog videa uz objavljeno saopštenje.

Miljenik Holivuda, međunarodnoj zajednici poznat po uspešnim ostvarenjima kao što su "Forrest Gump", "Priča o igračkama" i "Zelena milja", već je javno istupao protiv nekontrolisanog korišćenja veštačke inteligencije u filmskoj industriji, te je u nekoliko prilika blokirao projekat u fazi postprodukcije zbog negodovanja oko digitalnog dvojnika svog lika kog je osmislila veštačka inteligencija.

Najpoznatiji takav slučaj bio je 2004, tokom snimanja animiranog božićnog filma "The Polar Express", a kategorički je kritikovao i retuširanu varijantu svog lika u novom filmu "Čovek zvani Oto", dostupnom na platformama HBO-a.

Tom Henks
foto: AP/ Chris Pizzello

- Mogli smo i da predvidimo ovakav tok događaja. Sve se kretalo prema tome da će u bliskoj budućnosti, različite kombinacije "jedinica i nula" u kompjuteru moći da zameni nečije lice i nečiju ličnost - izjavio je Henks u razgovoru s britanskim komičarom Adamom Bakstonom u podkastu objavljenom sredinom aprila.

U filmu "Ovde", koji bi u bioskopskim dvoranama mogao da se nađe već sledeće godine, Tom Henks glumi i mlađu verziju svog lika, a za njegovu ekranizaciju zadužen je poseban alat veštačke inteligencije iza kojeg stoji kompanija Metaphysic. Oni tvrde da u realnom vremenu mogu da osmisle izuzetno realistične, ali svejedno retuširane verzije likova, u koje više ne treba dodatno intervenisati u fazi postprodukcije.

Tom Henks
foto: Allison Voight / SplashNews.com / Splash / Profimedia

- Posebno zabrinjava spoznaja da bi veštačka inteligencija mogla da osigura da glumim zauvek. Na primer, da me sutra pregazi autobus, veštačka inteligencija bi nekim kvalitetnim "deepfakeom" mogla da se pobrine da projekat u kom sam angažovan bude priveden do kraja, a da gledaoci uopšte ne primete da pola filma lično nisam ni odglumio - tvrdi glumac.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track