MILIJARDER OD ŠESTORO DECE SAMO NJEGA IZABRAO ZA NASLEDNIKA IMPERIJE: Radio najgore poslove dok nije seo na TRON, a evo ko je on
Foto: Rob Latour / Shutterstock Editorial / Profimedia

LAHLAN MERDOK

MILIJARDER OD ŠESTORO DECE SAMO NJEGA IZABRAO ZA NASLEDNIKA IMPERIJE: Radio najgore poslove dok nije seo na TRON, a evo ko je on

Pop kultura -

Medijski mogul Rupert Merdok (92) nedavno je objavio da odlazi s mesta predsednika Fox Corpa i News Corpa, čime je okončana karijera duga više od sedam decenija, tokom koje je stvorio medijsko carstvo od Australije do SAD.

Poznati milijader otac je šestoro dece, a za svog naslednika odabrao je sina Lahlana, koji će postati jedini predsednik News Corpa i predsednik i glavni izvršni direktor Foxa.

Ko je Lahlan Merdok?

Rođen je 8. septembra 1971. u Londonu i ima 52 godine. On je drugo dete Ruperta Merdoka iz njegovog drugog braka s Anom Merdok Man. Iako je rođen u Velikoj Britaniji, odrastao je i školovao se u Njujorku, te je postao ugledni član njujorškog visokog društva.

O poslu u medijskom svetu učio je od najranijeg doba, jer bi otac često tokom doručka, kad bi se okupila porodica, komentarisao priče i naslove u novinama, objašnjavajući im sve tajne tog posla. Merdok je s ponosom svojevremeno ispričao kako je Lahlan sa samo 13 godina radio u štampariji, a učio je sve od početka - čisteći isprva ulje i mast sa štamparske prese.

Bivši urednik Sunday Timesa, Endru Neil, koji je svojevremeno bio blizak s Merdokom, otkrio je u svojoj knjizi da se ni Lahlan ni njegov brat Džejms nisu ponašali kao razmažena bogataška derišta. Takođe, napisao je da je u njihovom društvu uvek bilo zabavno.

Lahlan se školovao u najekskluzivnijim školama - Aspen Country Day School u Aspenu, a zatim i u Trinity School u Njujorku i studirao je filozofiju na Princetonu. Oni koji ga poznaju kažu da se najbolje osećao u Australiji, državi u kojoj je rođen i odrastao njegov otac.

Za razliku od svog uvek staromodnog i konzervativnog oca, Lahlan je mnogo opušteniji, što potvrđuju tetovaže na njegovim rukama. U očevoj kompaniji je počeo da radi u kasnim tinejdžerskim godinama, a s 22 godine postao je menadžer Courier-Maila u Brizbenu.

Reč je jednoj od štamparija na Merdokovoj listi publikacija u Australiji. Pre 25. godine postao je izdavač The Australiana, a 2000. preselio se u Njujork kako bi postao zamenik glavnog operativnog direktora News Corpa.

Selidba iz Sidneja u Njujork nije mu pala lako, ali situacija se popravila kad je postao zaslužan za ponovno oživljavanje New York Timesa. Ipak, oca je iznenadio 2005. odlukom da napusti News Corp u trenutku u kojem je bio treći čovek kompanije.

Rupert Merdok, Džeri Hol
foto: Profimedia

Nakon što je napustio News Corp, Lahlan je doneo važne poslovne odluke. Osnovao je privatnu investicionu kompaniju Illyria u Australiji, ali i razvio svoj medijski portfelj, uključujući kupovinu dela TV stanice Network 10. Samostalno poslovanje nije dugo trajalo pa se 2014. vratio i postao potpredsednik News Corpa i 21st Century Foxa, a njegov povratak stavio ga je u poziciju direktnog očevog naslednika.

Lahlan Merdok, Sara Ohara
foto: Matt Baron / Shutterstock Editorial / Profimedia

Od 2014. do 2019. bio je kopredsednik kompanije 21st Century Fox, sve dok nije prodata Dizniju za 71,3 milijarde dolara. Nakon zaključenja ugovora s Diznijem, imenovan je izvršnim direktorom Fox Corporationa, ogranka Merdokovog medijskog carstva koje čine Fox News i Fox Sports.

Kad je u pitanju njegov privatni život, godinama je u srećnom braku s bivšom manekenkom i modelom Sarom Oharom.

Venčali su se 1999. i imaju troje dece – sinove Kalana (19) i Ejdana (17) i ćerku Erin (13).

(Kurir.rs/ Story.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track