KAMILA NEĆE IMATI PUNO IZBORA AKO KRALJ ČARLS UMRE: Kraljevska palata spremna je za NAJGORI scenario, a evo KOME ĆE ODGOVARATI
Foto: Profimedia

kakva joj je sudbina

KAMILA NEĆE IMATI PUNO IZBORA AKO KRALJ ČARLS UMRE: Kraljevska palata spremna je za NAJGORI scenario, a evo KOME ĆE ODGOVARATI

Pop kultura -

Vest da kralj Čarls boluje od raka, obišla je svet munjevitom brzinom i naterala mnoge da se zapitaju šta će se desiti ukoliko on izgubi bitku sa ovom bolešću.

Pored pitanja ko će naslediti tron, aktuelno je pitanje i šta će se desiti sa kraljicom suprugom Kamillom. Budući da monarhija funkcioniše pod strogim pravilima koji u ustanovljeni pre mnogo godina za svaki scenario postoji rešenje.

kralj Čarls, kraljica Kamila, Kamila Parker Bouls
foto: Geoff Robinson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poznato je da kralj ima genetske predispozicije da dočeka duboku starost, budući da je njegov otac princ Filip je premnuo 2021. samo dva meseca pre svog 100. rođendana, a njegova majka kraljica Elizabeta umrla je u 96. godini u septembru prošle godine.

Spremni za najgori scenario

Kao što je smrt njegove majke, pokojne kraljice Elizabete II, bila predviđena planom za vanredne situacije poznatim kao "Operacija Londonski most", tako postoje i protokoli u slučaju kraljeve smrti - "Operacija Most Menaj".

princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Princ Vilijam bi odmah postao monarh, a Kejt Midlton bi najverovatnije postala kraljica supruga.

Kome će Kamila odgovarati?

U tom slučaju, kraljica Kamila bi postala kraljica udovica, piše Dejli miror. Ona nema prava da bude kraljica regent (šef države), ali bi u tom slučaju mogla da nastavi da obavlja svoje dužnosti, ali pod odobrenjem novog monarha (u ovom slučaju Vilijam). Razlog tome je što ona nije u kraljevskoj liniji kojom bi imala pravo na nasledstvo, a sa kraljem nema ni potomke.

Ovo nije prvi put

Kraljica Adelaida je prva koristila tu kraljevsku titulu, koja je nadživela svog muža, kralja Vilijama IV, za 12 godina. Sva deca para umrla su u detinjstvu, a kruna je prešla na Vilijamovu nećaku, kraljicu Viktoriju.

Proglašenje kralja Čarlsa, kralj Čarls, Princ Vilijam, kraljica Kamila
foto: Profimedia

Ako bi postala udovica, kraljica Kamila bi verovatno bila slobodna da sama donosi odluke o tome kako će izgledati njena budućnost, uz odobrenje novog monarha.

Mogla bi da se povuče u Rej Mil Haus, svoj seoski dom, ili da nastavi svoj dobrotvorni rad, kojim je fokusirana na oblasti kao što su zdravlje, pismenost, umetnost i podrška žrtvama silovanja i seksualnog napada.

Još jedan slučaj

Baka kralja Čarlsa Elizabeta odlučila je da bude kraljica majka nakon smrti njenog supruga, kralja Džordža VI 1952. i stupanjem na presto njihove najstarije ćerke Jelisavete.

kraljica Elizabeta, Kamila Parker Bouls
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kraljica majka je podržavala kraljicu Elizabetu tokom njene vladavine, pridružujući se drugim članovima kraljevske porodice na posebnim događajima kao što su Trooping the Color i Royal Ascot sve do kasnih 90-ih. Umrla je 2002. godine u dobi od 101 godine, a kraljica Elizabeta je govorila o "zaraznoj želji za životom" svoje majke u retkom televizijskom prenosu iz zamka Vindzor uoči sahrane kraljice majke.

- Tokom godina srela sam mnoge ljude koji su morali da se nose sa gubitkom svoje porodice, ponekad u najtragičnijim okolnostima. Zato smatram da sam srećna što je moja majka bila blagoslovena dugim i srećnim životom. Imala je zarazni polet za životom i to ju je pratilo do samog kraja. Znam i da joj je vera uvek bila velika snaga - rekla je Elizabeta.

Elizabeta podržala Kamilu

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls, kraljica Elizabeta
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Pretprošle godine, kraljica Elizabeta je objavila da želi da Kamila bude poznata kao kraljica supruga kada Čarls stupi na tron.

- Kada moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj ženi Kamili pružiti istu podršku koju ste dali meni i moja je iskrena želja da, kada dođe vreme, Kamila postane kraljica supruga dok nastavlja da obavlja svoju vernu službu - rekla je Elizabeta.

(Kurir.rs/Story.hr/I.M.)

Bonus video:

01:47

ELIZABETA II SPASILA RUSE OD PROPASTI! Stručnjak otkrio kako je pokojna kraljica PROMENILA TOK ISTORIJE I ZAUSTAVILA HITLERA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track