LAŽNE VRAČARE SVE VIŠE VRBUJU SRBE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Majka Teya Dore o crnoj magiji: "To su bile prevare od 100.000 evra!"
Foto: Kurir televizija

otkrila

LAŽNE VRAČARE SVE VIŠE VRBUJU SRBE PREKO DRUŠTVENIH MREŽA! Majka Teya Dore o crnoj magiji: "To su bile prevare od 100.000 evra!"

Pop kultura -

Prethodnih dana zatekla nas je vest o lažnoj monahinji na društvenim mrežama koja tvrdi da oslobađa ljude od crne magije. Kako da se zaštitimo od ovakvih ljudi, otkrila je etnolog Jasna Jojić.

Navodno, iskustvo žene koja je došla u kontakt sa lažnom vračarom, kaže da je ona bila prijatna.

Jasna Jojić
foto: Kurir televizija

"Rekla mi je da pošaljem njegovu i svoju fotografiju, kao i sliku desnog dlana, zato što je htela da ukloni upravo svoj problem sa partnerom. Nakon toga me je pozvala i rekla da smo partneri ja, sudbinski vezani, ali da postoji veliko zahlađenje među nama. To se, kako je rekla, rešava jakim ritualima, amajlijom. Rituali bi trajali sedam dana, ja ne bih morala ništa da radim, ona bi sve obavila i za sedam rituala i amajliju tražila je 110 evra", preneli su mediji.

Etnolog Jasna Jojić koja se tokom svoje karijere bavila proučavanjem Timočke krajine i Bora, a poslednjih godina posvetila se istraživanju i razumevanju vlaške magije kaže da su društvene mreže još više otvorile mogućnost prevari.

- Ovo je bila jeftina u odnosu na one prevare koje smo imali u prošlosti, gde su zaista bile stotine hiljade evra u pitanju, ali dobro, bili su i teži problemi ljudi, nažalost. Ljudi koji imaju jako velike probleme spremni su da uglavnom daju puno para da te probleme reše, posebno kad su u pitanju zdravlje, ljubav, nešto što se čoveku čini deo životne važnosti. Ovo nije ovo samo kod nas, ovo se naravno dešava svuda - rekla je.

vlaška magija
foto: Nemanja Nikolić

"Ne može se magija poistovetiti sa natalnom kartom"

Jojić ističe i da u Srbiji ima gomila prevaranata, kojima se ne može ući u trag.

- Ako neko ima registrovanu agenciju za natalne karte, za gledanje u dlan, uglavnom se to podvodi pod delatnost duhovna asistencija. Ali dobro, drugačije je gledanje natalne karte i skidanje crne magije. Ne može se poistovetiti - rekla je Jojić gostujući na TV Prva.

"Moramo razumeti svakog čoveka koji traži pomoć"

Kaže i da moramo više imati razumevanja za ljude koji su se okrenuli ka ovakvoj vrsti "pomoći".

- Ove ljude koje neki bolni trenuci u životu, neke tragedije, nateraju da traže pomoć svuda, pa i kod ovakvih prevaranata koji se pojavljuju pre svega danas na društvenim mrežama, mi moramo da razumemo i ne smemo da osuđujemo. A protiv ovih prevaranata moramo da se bavimo upravo na ovaj način, tako što ćemo ih razotkrivati - rekla je Jojić gostujući na TV Prva.

Jasna Jojić
foto: Kurir TV, Shutterstock

Inače, svoju prvu knjigu na tu temu Jasna je objavila 1999. godine, a ista nosi naziv "Čuda vlaške magije". Jasna je u knjizi sabrala iskustva i ispovesti vlaških vračara, a nakon nje napisala je još dve knjige na tu temu - "Vlaška magija 1" i "Vlaška magija 2", dok je takođe istraživala i pisala o lekovitim biljkama.

Prvu knjigu Jasna je napisala tokom bombardovanja Beograda, a jednom prilikom otkrila je da joj je motivaciju za stvaranje ovog dela dala priča sa ženom koja je predviđala nadolazeće situacije.

Jasna je Teya Dorina najveća podrška

Inače, Jasna je bila najveća podrška Teya Dori tokom stvaranja pesme i takmičenja na Beoviziji, a jutros je to i potvrdila kada se uključila u program uživo.

Teya Dora
foto: Kurir Televizija

- Ramonda je jedna divna pesma, koja je nastala iz velike potrebe Teodore da napravi tu pesmu o ramondi. Kad smo bile pre dve godine u Parizu i našoj prijateljici su bili pradedovi solunci, ona je pričala o ramondi i Teodora je zbog istorijskih činjenica odlučila da napravi pesmu. Ramonda je zaštićena vrsta, amajlija... Ramonda je simbol nade u bolje - rekla je Jasna, pa dodala:

- Teodora je svetska zvezda danas, o njoj pišu mnogi svetski časopisi zbog "Džanum", osvojila je zlatne i dijamantske ploče... Ceo svet o njoj piše i jedino nije bila zvezda u Srbiji do sinoć - zaključila je ona za Pink.

(Kurir.rs/Blic/T.J.)

Bonus video:

06:01

IZBOR HRVATSKE PESME ZA EVROVIZIJU JE TOTALNI PROMAŠAJ! Dado Topić za Kurir BEZ DLAKE NA JEZIKU! Evo šta je rekao o Teya Dori

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track