Otvorena izložba Moje Jadovno u Njujorku

Otvorena izložba Moje Jadovno u Njujorku

Pop kultura -
Biće potrebno možda godinu dana da sakupimo dokumentaciju i dobijemo sve potrebne dozvole, ali mi ćemo napraviti spomenik Jadovnu u Njujorku, obećao je direktor Istraživačkog instituta Jasenova

U Njujorku je danas otvorena otvarena izložba Moje Jadovno, u eparhijskom domu saborne crkve Sv. Save na Menhetnu. Izložba je upriličena uz prisutnost i blagoslov vladike istočnoameričkog Mitrofana, generalnog konzula Republike Srbije u Njujorku, gospođe Mirjane Živković, te direktora Istraživačkog instituta Jasenovac, Barija Litučija, te Dušana Bastašića, predsednika udruženja Jadovno 1941.

Izložba je jedna u seriji izložbenih postavki pod naslovom "Moje Jadovno", koje su već postavljene u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadum a u planu je njihova postavka i u Londonu iu Moskvi.

Kao i za većinu populacije u srpskim zemljama, za posjetioce izložbe u Njujorku je taj čin predstavljao prvi susret s podacima vezanim za sustav ustaških logora smrti Jadovno 1941.

"Publika i javno mnjenje u Njujorku se razlikuje utoliko, što istoj nije potrebno objašnjavati motive zbog kojih se sve ovo radi, te, ako ništa drugo, nikom ni ne pada na pamet da onemogućava, ograničava ili zabranjuje širenje istine o ovim događajima iz Drugog svjetskog rata", rekao je za Frontal Dušan Bastašić.

Bari Lituči je u govori na otvaranju istaknuo da su istine o holokaustu u Jugoslaviji bile skrivane od američke javnosti za vreme vladavine Klintonove administracije, kojoj nije odgovaralo da se znaju stvarni uzroci rata na teritoriju bivše Jugoslavije

"Biće potrebno možda godinu dana da sakupimo dokumentaciju i dobijemo sve potrebne dozvole, ali mi ćemo napraviti spomenik Jadovnu u Njujorku", obećao je direktor Istraživačkog instituta Jasenovac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track