PULA: Zlatna arena za Krugove

60. Festivalu igranog filma

PULA: Zlatna arena za Krugove

Pop kultura -
Koprodukcija Srbije, Hrvatske i više drugih evropskih zemalja "Krugovi" dobila je Zlatne arene za režiju, najbolju mušku ulogu i najbolju manjinsku koprodukciju

PULA - Na jubilarnom 60. Festivalu igranog filma u Puli Veliku Zlatnu arenu u nacionalnom programu dobio je hrvatski film "Odbrana i zaštita" Bobe Jelčića, a Zlatnu arenu za najbolju mušku ulogu Bogdan Diklić za lik Slavka u tom filmu.

U selekciji manjinskih koprodukcija pobedili su "Krugovi" srpskog reditelja Srdana Golubovića. Interesantno je da je publika, čija nagrada odlazi hrvatskom filmu "Kauboji" Tomislava Mršića, uz prosečnu ocenu 4,79, prednost dala "Krugovima" koji su sa ocenom 4,61 zauzeli peto mesto, dok je "Odbrana i zaštita" dobila nisku ocenu - 2,82.

Svečanim uručenjem nagrada večeras se u Pulskoj areni završava festival na na kojem je ove godine, kako javlja agencija Hina, u nacionalnom programu od 13. jula prikazan rekordan broj domaćih produkcija i koprodukcija - 14 hrvatskih filmova i deset manjinskih koprodukcija.

Velika Zlatna Arena za najbolji film dodeljena je Zdenki Gold, producentkinji filma "Odbrana i zaštita". Bobo Jelčić je osvojio Zlatne arene za scenario i režiju jer je, kako je objavljeno na sajtu festivala, na autentičan i slojevit način obradio temu postratne stvarnosti.

"Minimalističkim pristupom, gotovo dokumentarno, reditelj nas vodi kroz suptilno ispripovedanu intimnu priču koja zadire u delikatne međuljudske odnose", obrazložio je žiri. Pored Diklića, iz ekipe tog filma nagrađena je i Nada Đurevska Zlatnom arenom za najbolju glavnu žensku ulogu, za lik Milene.

Koprodukcija Srbije, Hrvatske i više drugih evropskih zemalja "Krugovi" dobila je Zlatne arene za režiju, najbolju mušku ulogu (Leon Lučev) i najbolju manjinsku koprodukciju.

Odluku je doneo žiri čiji je predsednik bio reditelj i scenarista Petar Krelja, a članovi producent Stanislav Babić, glumica Gordana Gadžić, direktor fotografije Slobodan Trninić i reditelj i montažer Damir Čučić.

Zlatna Arena za najbolju manjinsku koprodukciju pripada producentkinji iz Beograda Jeleni Mitrović, sa obrazloženjem da su "Krugovi" moćan film o snazi zla, dobrote i praštanja koji nas podseća da herojstvo ima vrednost i da žrtva nije uzaludna.

U obrazloženju Zlatne arene za režiju, žiri ističe da Golubović vešto vodi film koji ima više nivoa priča, dvostruko vremensko lice i mnoštvo odličnih likova i da je režija u svim segmentima rafinirana.

Lučev je dobio Zlatnu arenu za ulogu Harisa u ovom filmu "jer se iza mekog i toplog porodičnog čoveka skriva čvrst karakter koji gledaoca uverava kako je dobrota svevremena", ocenio je žiri.U Međunarodnom programu, drugi žiri, čija je predsednica bila Neda Arnerić, dodelio je Zlatnu arenu za najbolji film ostvarenju "Jackie" rediteljke Antonijet Biojmer.

U okviru festivala juče su već uručene tradicionalne nagrade - "Marijan Rotar" koju je dobio dizajner, realizator, član žirija, direktor i umetnički direktor Pule Armand Debeljuh, kao i nagrada "Fabijan Šovagović" koju je dobio Rade Šerbedžija. To priznanje je Društvo hrvatskih filmskih reditelja osnovalo 2000. godine kao uspomenu na velikana hrvatskog glumišta Šovagovića, a dodeljuje ga glumici ili glumcu čije je delo ostavilo trajan trag u istoriji hrvatskog filma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track