Emir Kusturica: Izetbegoviću, pun si mržnje!

Odgovorio bošnjačkom članu Predsedništva BiH

Emir Kusturica: Izetbegoviću, pun si mržnje!

Pop kultura -
Alijin sin nazvao proslavljenog reditelja najvećim izdajnikom svog naroda i stopirao naredbu Oružanih snaga BiH da se Kusti pomogne u realizaciji filma

Pokazao svoje pravo lice.Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsedništva BiH, nazvao je Emira Kusturicu izdajnikom svog naroda i zloupotrebio politički položaj da bi širio nacionalnu mržnju. Mimo dosadašnje prakse, hrvatski predstavnik i predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić suspendovao je naredbu Oružanih snaga BiH da se ustupe materijalno-tehnička sredstva za novi film proslavljenog reditelja koji se snima na lokacijama u Republici Srpskoj, obrazloživši to kršenjem uobičajene procedure. A sin Alije Izetbegovića ubrzo je otkrio da je zapravo posredi lični animozitet prema Kusti!Izetbegović krši UstavTo potvrđuju i iz kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, naglašavajući da procedura nije prekršena, kao i da nije postignut konsenzus o zabrani, što je automatski čini neustavnom.- Što se mene tiče, a ja sam jedan od tih koji se pitaju, Kusturica od mene neće moći da dobije nikakvu podršku bilo šta da bude radio u BiH, jer je on veliki režiser i, nažalost, još veći izdajnik svog naroda - rekao je Izetbegović novinarima.Svetski priznati režiser, koji će se i s filmom „Na mlečnom putu“ pojaviti na Kanskom festivalu, nije iznenađen ovakvim napadom.- Oni mene proganjanju još od 1981. godine. Ne znam šta ih to drži toliko dugo! Oni su dokoni i nemaju valjda šta da lažu više, pa sam im ja interesantan. Kako ja mogu da budem izdajnik kad nigde nisam upisan kao njegov narod! To je čista mržnja! Oni nemaju šta da rade, njima je dosadno, niti imaju naftu, niti imaju rudnike, pa moraju da smišljaju neko zlo. Nije to ništa novo. Njima je i Ivo Andrić predstavljao najvećeg neprijatelja. A ja niti im se namećem, niti šta od njih očekujem, ovo je prosto bio deo scenografije i eto - ne mogu da dobijem ni scenografiju. To što su uradili sa Anđelinom je čista propaganda - naglašava Kusta i podseća da su Džolijevoj ustupljena sva potrebna vojna sredstva za snimanje čistog antisrpskog filma.Bakirova demagogijaKusturica pokušava da shvati razlog Bakirovog revolta.- Za Izetbegovića je najznačajnije da je „veliki autoritet“ u svetu, za razliku od mene, jer je taj autoritet stvaran na vrlo originalan način i on je u svetu svuda poznat, od Japana do Severne Amerike. Utoliko je stvarno šteta što se izlaže tolikom riziku da taj autoritet bude narušen - zaključio je reditelj ironično.A da je napadom na velikog umetnika Izetbegović naneo ogromnu štetu državi smatra i javnost u Federaciji BiH, pa o njegovom i Komšićevom postupku tamošnji portali objektivno pišu kao o jeftinoj demagogiji i političkom autogolu.

Za Anđelinin anti srpski film je sve moglo... Džolijeva na snimanju
Za Anđelinin anti srpski film je sve moglo... Džolijeva na snimanju

Zasad ništa od oružjaU stopiranoj naredbi OS BiH bilo je navedeno da se režiseru stave na raspolaganje kamioni TAM 150, tri protivavionska topa M55, tri puškomitraljeza M60, četiri „brovninga“ 12,7 mm, dve haubice 105 mm, dva minobacača 120 mm, dve prage i potrebno stručno osoblje. Dokument je potpisao Mirko Okolić, zamenik ministra odbrane.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track