Ne budite cicija, ostavite bakšiš

Nagradite trud

Ne budite cicija, ostavite bakšiš

Stil -
Napojnicu ostavite isključivo ako ste zadovoljni uslugom, jer loša ne zaslužuje nagradu

Sitnica koja se pamti!Iako situacija sa novcem u ovim kriznim vremenima nikome nije idealna da bi ga razbacivao, davanjem napojnice pokazujete zahvalnost, nagrađujete dobru uslugu ili izbegavate mrki pogled dostavljača koji je išao peške do petog sprata jer vaša zgrada možda nema lift, noseći vam vruću picu. Bakšiš ne mora da bude veliki, ponekad je dovoljno i deset ili dvadeset dinara, a koji god bio vaš razlog za ostavljanje napojnice, ljudi će vas gledati s većim poštovanjem i biće ljubazniji prema vama.Donosimo vam nekoliko saveta za ostavljanje napojnica za usluge koje najčešće koristimo.

Frizer

Žena ili muškarac koji su odgovorni za vašu frizuru zaista zaslužuju nagradu od pedeset do dvesta dinara. Bakšiš zavisi od toga jeste li došli samo na šišanje, feniranje ili farbanje, ili želite neku svečaniju i komplikovaniju frizuru. Ako prema frizeru na taj način pokažete zahvalnost (naročito ako se pošteno namučio s vašom kosom), sigurni smo da iz tog salona više nikada nećete izaći nezadovoljni.TaksistaTo je čovek koji vas je sigurno milion puta spasao da ne zakasnite na neki sastanak ili posao. Ukoliko niste švorc, zaokružite iznos vožnje na prvu nulu. Na taj način pridobićete vozača da ubuduće bude vaš stalni taksista, a on će se potruditi da vam uvek bude dostupan i da vožnja bude što prijatnija.

Konobar

Ako ste svaki dan na pauzi od posla ili fakulteta u istom kafiću, neko nepisano pravilo nalaže da napojnica koju ćete ostaviti bude deset odsto od računa. U suprotnom, ako nikad niste u istom kaficu, dovoljno je da ostavite dvadesetak dinara. Taj iznos vas neće oštetiti i nećete ostaviti utisak da imate zmiju u džepu.

Dostavljač hrane

Ako često naručujete hranu iz istog restorana, bilo bi sasvim u redu da ponekad zaokružite iznos, a dostavljač će vam u znak zahvalnosti sledeći put hranu doneti u najkraćem vremenskom periodu. Ima i onih koji će vas možda nekada iznenadi i gratis desertom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track