STRAH PORODILJA: Hoće li se sve vratiti na staro

STRAH PORODILJA: Hoće li se sve vratiti na staro

Stil -
Žene koje se porode carskim rezom treba da miruju bar mesec dana, a onima koje su se porodile prirodnim putem dovoljno je i dve nedelje da se telo vrati „u normalu“

Pustite da sve ide svojim tokom.Nakon vaginalnog porođaja, vagina se postepeno vraća u prethodno stanje, ali ponekad se dešava da ostane veća nego pre. Odmah nakon porođaja ona će biti rastegnuta, natečena i bolna. Za nekoliko dana otok će se smanjiti, a mišići će polako početi da vraćaju svoj tonus, pa će sledećih nekoliko nedelja postepeno postajati sve manja. U tome pomaže i redovno izvođenje Kegelovih vežbi, koje jačaju mišiće karlice.U slučaju da je žena zbog lakšeg porođaja sečena, međici je potrebno vreme da zaraste, a bolovi bi mogli da stvaraju probleme prilikom sedenja i mokrenja. Dok čekate da rana zaraste, izbegavajte sedenje ili smanjite neprijatnost stiskanjem mišića zadnjice prilikom sedenja i stavljanjem toplih ili hladnih obloga. Posebnu pažnju posvetite higijeni tog područja, naročito kad krene vaginalni iscedak karakterističan za razdoblje posle porođaja.Odložite seksualne odnose sve dok ginekolog na pregledu, šest nedelja nakon porođaja, ne potvrdi da ste se potpuno oporavili. U međuvremenu, razmislite koji oblik kontracepcije želite jer se ovulacija može pojaviti i pre povratka menstruacije, čak i ako dojite. Kad osetite da ste spremni, upustite se u seksualni odnos tempom koji vam najviše odgovara.Nakon porođaja sluzokoža vagine često ne proizvodi dovoljno sekreta, pa je korišćenje lubrikanata u takvim situacijama najbolja pomoć.

Kako se rade Kegelove vežbe?Stegnite karlične mišiće na 10 sekundi pa ih opustite (prvo probajte ležeći, a zatim možete i sedeći i stojeći). Ponavljajte vežbu deset puta po pet puta na dan, pa broj ponavljanja postepeno povećavajte.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track