Šugar men otvara Sedam veličanstvenih

Međunarodni festival evropskog dokumentarnog filma

Šugar men otvara Sedam veličanstvenih

Stil -
U sredu biće prikazan i film "Čaj ili struja", antropološka studija o savremenom svetu koja postavlja pitanje da li civilizacijskim i tehnološkim napretkom više dobijamo ili gubimo, i jedan od kandidata za evropskog Oskara

BEOGRAD - Dokumentarac reditelja Malika Benđelula "U potrazi za Šugar menom", kandidat za nagradu Oskar, otvoriće u sredu 30. januara u Sava centru Međunarodni festival evropskog dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Direktor festivala Zoran Popović rekao je da će beogradskoj publici do 3. februara biti predstavljena antologija najboljih ostvarenja modernog dokumentarnog filma Evrope.

"Ove godine to su zaista vrhunska ostvarenja koja dolaze sa najvećim nagradama najznačajnijih festivala. Ovog puta našli smo se usred nečega što se slobodno može nazvati veliki prasak dokumentarnog filma u Evropi i svetu", kazao je Popović.

On je rekao da će svi filmovi prvi put ove godine biti prikazani u Velikoj sali Sava centra, zahvaljujući između ostalog interesovanju publike i dobroj prodaji karata.

"To je nešto o čemu smo sanjali od početka, a sad se dogodilo i to ne slučajno. Tome je u velikoj meri doprinelo interesovanje publike, ali i sam značaj festivala koji postaje sve cenjeniji u međunarodnim okvirima", kazao je Popović.

Prema njegovim rečima film "U potrazi za Šugar menom" producirao je Sajmon Čin čija su ostvareenja već dva puta bila u trci za nagradu Oskar. Festival zatvara u nedelju 3. februara "Privatni svemir", film jedne od najvećih autorki svetskog dokumentarizma, češke rediteljke Helene Treštikove, dobitnice evropskog Oskara i drugih značajnih priznanja.

"To je podvig koji dosad nije zabeležen u svetu filma, jer obuhvata 37 godina života jednog od glavnih junaka", rekao je Popović. Kako je najavljeno, festival će ugostiti reditelje Žeroma Le Mera, Iliana Meteva, Manuela fon Štirlera i Helenu Treštikovu, producenta Sinišu Juričića i protagonistu filma "Saundbreker" muzičara Kima Pohjonena. Svi gostujući autori, kao i prethodnih godina, dan posle projekcije filmova održaće umetničke radionice na kojima će objasniti svoj dokumentaristički postupak.

Prvog dana festivala (sreda 30. januar) biće prikazan i film "Čaj ili struja", antropološka studija o savremenom svetu koja postavlja pitanje da li civilizacijskim i tehnološkim napretkom više dobijamo ili gubimo, i jedan od kandidata za evropskog Oskara.

U četvrtak 31. januara na programu je film "Poslednja kola hitne u Sofiji", premijerno prikazan i nagrađen na festivalu u Kanu i dobitnik Gran prija u Karlovim Varima.

Švedsko ostvarenje "Palme" (petak, 1. februar) posvećen je jednom od najznačajnijih ličnosti 20. veka švedskom političaru Ulofu Palmeu, a to ostvarenje prema najavi organizatora predstavlja sliku epohe u formi složenog filmskog mozaika sastavljenog od različitih TV i video snimaka.

U subotu 2. februara biće prikazan film "Saundbrejker", neobičan eksperimentalno-dokumentarni postupak Kimo Koskela, video i muzičkog umetnika kojeg Beograd poznaje po nastupima na dva Ring-ring festivala. Dobitnik evropskog Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film "Zimski nomadi" Manuela fon Štirlera, o zimskom nomadskom putovanju stada od 800 ovaca, na programu je takođe u subotu 2. februara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track