Da cveće duže ostane sveže

Trikovi cvećara

Da cveće duže ostane sveže

Stil -
Koso sečenje stabljike uz dodavanje aspirina u vodu produžiće život biljkama

Lep ukras za dom.Većina dama je za Dan žena sigurno dobila neki lep buket cveća. A da bi on što duže trajao, potrebno je znati par malih trikova.Da bi se buket duže održao u vazi, svakom cvetu prvo treba lagano skratiti stabljiku i nožem je odseći ukoso. Ovo nikako ne treba raditi običnim makazama jer je one stiskaju i gnječe, zbog čega cveće brzo propada, dok kosi rez omogućava bolji dotok vode do samog vrha.Takođe, da bi buketi trajali duže, profesionalni cvećari u vodu često dodaju posebne mešavine koje sprečavaju razvoj bakterija i snabdevaju cveće hranjivim materijama. Tako u litar vode stavljaju dve kašike belog sirćeta i dve kašike šećera - sirće će sprečiti širenje bakterija, a šećer nahraniti biljke.

Lak za kosu učvrstiće sveže cveće

Evo još jednog malog trika. Cveće će duže izdržati ako ga malo poprskate lakom za kosu, ali samo s donje strane listova i latica. Odmaknite se oko pola metra, poprskajte buket i vodite računa da oko njega bude dosta prostora da se lak lagano osuši.Redovno menjajte vodu u vaziU vazu za cveće često se stavljaju i drugi dodaci, poput izmrvljenog aspirina, tableta multivitamina ili sode bikarbone, a sve bi to trebalo da produži rok trajanja buketa. Ipak, s tim ne treba preterivati i staviti sve to odjedanput - mnogo važnije je redovno menjati vodu (svaki dan), jer ako je ustajala i prljava, može da začepi pore na stabljikama. Pri menjanju vode potrebno je dobro isprati i donji deo stabljike cvetova pod jakim mlazom vode, što će osvežiti izgled cveća.

Cveće bez lišća trajaće duže

Iako izgleda veoma privlačno, ono može da oduzme energiju cvetovima jer, umesto da voda s hranjivim materijama putuje direktno do cveta, ona se uglavnom zadržava u listovima. Njih nikad ne treba skidati nožem jer se tako oštećuje stabljika, nego ih treba lagano ukloniti prstima ili odseći oštrim skalpelom što bliže peteljci. Pazite da listovi ne ostanu u vodi jer će se brzo raspasti i istruliti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track