Boja sobe utiče na raspoloženje mališana

Boja sobe utiče na raspoloženje mališana

Stil -
Vrlo je bitno u koju nijansu ćete obojiti sobu vašeg deteta. Zelena je odličan izbor za one koji mnogo vremena provode za računarom, a crvenu boju izbegavajte

Različite boje na nas utiču na različite načine.Roditelji se po pitanju dekoracije dečje sobe vrlo često konsultuju sa stručnjacima ili ideje traže po časopisima, a odgovor koji dobiju uglavnom je da sobu boje u skladu s bojom posteljine i detaljima u sobi. Naravno da je ovo najjednostavniji način, međutim, treba voditi računa i o jednom vrlo važnom faktoru, a to je psihologija boja.BelaPored toga što je simbol čistoće i nevinosti, bela boja istovremeno simbolizuje mir i radost. S njom će prostor izgledati prostranije i svetlije zato što reflektuje 80 odsto svetlosti. Možda ovo i nije najuzbudljivije rešenje za dečju sobu, ali i ona može učiniti prostor lepim ako se ukomponuje sa šarenom dečjom posteljinom i zanimljivim detaljima.

ŽutaPoznato je kako nežna i umirujuća žuta boja ima sposobnost da mračnu sobu osvetli i ispuni toplinom. Ova boja je isto tako poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše aktivnost mišića, a odličan je izbor za sobu novorođenčeta.

PlavaSpokoj i mudrost su osećanja koja možete imati u prostoriji okrečenoj u plavo. Ovo je odličan izbor, kako za sobu za tek rođenu bebicu, tako i za stariju decu, zato što deluje smirujuće i tako priprema telo za spavanje.

ZelenaOvo je osvežavajuća boja koja je poznata po sposobnosti jačanja samopouzdanja i podsticanja nade. Zelena boja je odličan izbor za tinejdžerske sobe, jer se u toj fazi života oni često osećaju kao da su pod velikim pritiskom, zapadaju u melanholiju i depresivna raspoloženja i potrebno im je nešto što će im zaista podići samopouzdanje i pomoći da im se oči odmore nakon višečasovnog gledanja u računar.

CrvenaCrveni tonovi podstiču želju, uzbuđenje i strast i ova boja može da se koristi kao boja za detalje koji će osvežiti prostor, ali se ne preporučuje kao osnovna boja prostorije, pogotovo u sobi deteta koje već ima višak energije i problem da se smiri.

LjubičastaTamnije nijanse ljubičaste obično predstavljaju vernost, moć i luksuz. Ipak, ovi tonovi isto tako mogu probuditi osećanje tuge i frustracije. Roze nijanse ljubičaste stvaraju veseliji osećaj, pa se često koriste u sobama za devojčice.

BraonSiva, braon i krem nijanse odličan su izbor za hiperaktivnu decu. Ove boje predstavljaju toplinu, udobnost i opuštenost i preporučuju se za uređenje dečjih soba, samo treba voditi računa da nipošto ne budu tamne.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track