PROBOJ VEKA: Naučnici savladali fuziju!

Predstoji nam evolucija u energetici

PROBOJ VEKA: Naučnici savladali fuziju!

Tech -
Na korak smo od energije koja se dobija spajanjem jezgara atoma. Ovaj proces i dalje zahteva više energije nego što stvara, ali će uskoro jednakost biti postignuta

LIVERMOR - Ovo će nam uskoro promeniti živote.Stvaranje energije pomoću fuzije već dugo je nedostižan cilj, a večita šala među naučnicima je da će reaktori biti napravljeni u narednih 20 godina, i da je to poznato već šest decenija. Ipak, Džon Edvards iz Nacionalnog objekta za aktivaciju (NIF) u Livermoru tvrdi da su on i njegov tim stigli na samo korak do cilja i da su potrebna još samo mala inženjerska poboljšanja njihovih instrumenata da bi dobili fuzionu energiju za čije stvaranje je potrebna ista količina energije, a ne veća, kao dosad.Korisna energijaFuzioni reaktor koristi isti princip pomoću kojeg Sunce proizvodi energiju. Ovim procesom atomska jezgra - protoni i neutroni - formiraju teže elemente i oslobađaju energiju. U zvezdama poput Sunca fuzija se događa zbog nemerljive težine vodonika, koji gnječi protone u centru Sunca da bi stvorio helijum. Fuzija se razlikuje od fisije, koju koriste nuklearne elektrane, gde se atomi razbijaju i tako otpuštaju energiju.Za razliku od radioaktivnih proizvoda fisije, fuzione elektrane bi stvarale mnogo energije bez ikakvog radioaktivnog otpada.EksperimentDa bi stvorili fuzionu reakciju, naučnici NIF ispaljuju laserske zrake u šuplji cilindar napravljen od zlata. Laserski impulsi, koji traju milijarditi deo sekunde, pogađaju malu sferu punu deuterijuma i tritijuma (izotopi vodonika s jednim, odnosno dva dodatna neutrona u jezgru). Kad se to dogodi, zlato emituje rendgenske zrake koji su tako jaki da dolazi do isparavanja metalne površine. To isparavanje stvara nemerljiv pritisak na deuterijum i tritijum i pokreće fuziju, i od ovih atoma vodonika nastaju atomi helijuma i neutroni. Ipak, zbog nesavršenosti površine sfere dolazi do rasipanja energije, pa je još uvek u reakciju potrebno uložiti više energije nego što se na kraju dobije.Cena reakcije- Zasad dobijamo 80 odsto energije koju uložimo, ali se nadamo da ćemo to uskoro popraviti - kaže Džon Edvards.On dodaje da, iako još ne mogu da naprave fuzioni reaktor, njihov cilj je da fuziona reakcija u njihovoj laboratoriji stvara bar onoliko energije koliko se utroši za nju. Kako objašnjava, problemi koje imaju su isključivo inženjerske prirode, dok je teorija dobra.

Rade i Francuzi reaktor ITER - alternativaPostoje i druge metode stvaranja fuzione reakcije. Najpoznatiji je takozvani tokamak, uređaj koji koristi magnetno polje da ograniči plazmu ili gas zagrejane do nekoliko miliona stepeni. Ovu tehniku ispituju naučnici u Internacionalnom termonuklearnom reaktoru (ITER) u Francuskoj, koji radi od šezdesetih godina prošlog veka, a praktične eksperimente započeće tek 2020. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track