Stigao "pravi" leteći skejtbord iz filma Povratak u budućnost
Foto: Printscreen

Dobra reklama

Stigao "pravi" leteći skejtbord iz filma Povratak u budućnost

Tech -
Iako oba videa izgledaju jako dobro, gotovo sigurno su lažnjaci. Tehnologija nam još ne omogućuje da letimo gradom na daskama. Neki kažu da je ovo reklama za film

Marti Mekflaj u "Povratku u budućnost 2" u sceni jurnjave kroz grad koristi leteći skejtbord kako bi pobegao Grifu Tanenu, a 25 godina nakon što je leteo na Matelovoj dasci, čini se da leteći skejtbord (ili hoverboard) postaje stvarnost.

Barem tako sugerišu web stranica i dva Jutjub videa kompanije HUVr Tech u kojima je veliki broj slavnih ljudi, poput Tonija Hawka, pevača Mobija, ali i glumca Kristofera Lojda, koji je u serijalu "Povratak u budućnost" zaslužan za stvaranje vremeplova u obliku DeLoreana. Kroz snimke vidimo ljude kako lebde na dasci, baš kao u filmu, a navodni stručnjaci HUVr Techa govore o tehničkim karakteristikama. Spominju i kako je u dasci tehnologija koja je u satelitima bila pre četiri godine. Da, daska će se moći nadzirati i preko aplikacije na telefonu.

Ali, ovo je očigledno tehnički dobro izveden lažni video i verovatno dobra reklama. Za što, verovatno ćemo saznati u decembru ove godine. Naime, na stranici HUVr Techa stoji brojač do tog datuma. U drugom videu gostuje i glumac Bili Zejn.

Naime, tehnologija koja bi omogućila da ovako malena naprava u vazduhu drži čoveka od 80 kilograma i još ima pogonski sastav, baš i ne postoji. Koliko je poznato. Hovercraft vozila koriste ventilatore kako bi stvorili vazdušni džep na kojem lebde, a radi se i na konceptima s magnetskom levitacijom, slično kao kod Maglev vozova, ali u manjoj meri. Glavni problem je energija koja će podići 80-ak kilograma i potom ih držati u vazduhu, piše ExtremeTech.

Neki nagađaju da se radi o dobro osmišljenoj najavi za "Povratak u budućnost 4", u kojoj bi mogli sresti neke nove junake. CNET uz detaljno analiziranje nelogičnosti videa dodaje i kako je otkriveno da je kostimografkinja Lauren Biedenharn napisala na svoj portfolio da je radila na reklami Back to the Future HUVR BOARDS.

http://www.youtube.com/watch?v=y_IudE9aPgg
http://www.youtube.com/watch?v=TkyLnWm1iCs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track