Tehnološki izazovi 2017: Od kraja kapitalizma do dužeg života
Foto: Pixabay

Veštačka inteligencija

Tehnološki izazovi 2017: Od kraja kapitalizma do dužeg života

Tech -

Tehnologija je oduvek sa sobom nosila i dozu nepoverenja i straha. Evo nekih trendova na koje treba obratiti pažnnju ove godine

Postoje mnoge prednosti u razvoju Veštačke inteligencije (VI), ali i mnoge bojazni koje njen razvoj pruža. Prema pisanju magazina Forbs, ovo su pet tehnoloških trendova koji treba da nas zabrinu ove godine:

Roboti i VI će preuzeti naše poslove.

Ovo nije naučna famntastika, ovo se dešava. Roboti su prvo zaposleni u automobilskoj industriji, ali je teško videti neku drugu granu u kojoj se oni neće upotrebljavati. Procenjuje se da će se bar 35-50 odsto poslova izgubiti zbog robota. Naravno prvo će nastradati najobičiji radnici ali i oni mnogo više na lestvici od njih - lekari, pravnici, knjighovođe i sl. neće biti bez rizika. Oni poslovi koji će ostati ljudima zahtevaće više obrazovanje i sposobnosti.

Tehnologija će nastaviti da nam produžava život

Kombinacina VI sa robotikom, medicinom i tehnologijom gena će nam svakako produžiti život. Međutim, više stogodišnjaka će imati i loše posledice po društvo, jer će pritisak na zdravstvo i socijalne službe biti veći, penzije će dobiti drugi smisao, a državna podrška će se promeniti. Više brige o starima će zahtevati i više osoblja, ali i više novca.

Ko će kontrolisati superinteligenciju

Sa napretkom tehnologije doći će to toga da mali broj ljudi kontroliše naše živote. Za sada se možete odlučiti da izađete iz toga, ali mofda će doći vreme kada to nećete moći. U vreme kada sve transakcije biti digitalne, nećete moći ni da kupite hranu mimo tog formata.

Kraj kapitalizma

Sa sve većom ulogom mašina, doći će se do paradokdsa da će se proizvoditi sve veći broj proizvoda, sve kvalitetnijih ali bez rasta radnih mesta. Moguće rešenje će biti neka vrsta socijalizma kada će svi da dele ono što imaju. Uslov za to biće propast kapitalizma.

Zloupotreba podataka

U toku je priča o navodnom ruskom hakovanju američkih izbora. Kako je sve više naših podatka u digitalnom formatu sve smo raniiviji. Kažu da neko ko ništa loše nije uradio nema čega da se boji, ali nije tako. Neko vaš zdravstveni karton mpože iskoristiti da vas odbije za posao. Ili vaše ponašanje na putu da vam umanji osiguanje.

Po mišljenu Forbsa prvo treba rešiti problem privatnosti, bilo kroz vladine propise ili da sam tehnološki sektor to uradi. Zatim se treba pozabaviti smannjenjem broja radih mesta i novom ekonomijom.

Pogledajte još na portalu Newsweek.rs:

Rusija ima supertorpedo: Šta to donosi u podvodnom ratovanju?

Skriven u nama: Naučnici otkrili novi ljudski organ

Brži, jači, pametniji: Pentagon razvija lovca šeste generacije

Terminator nije Tramp: Švarceneger razočarao kao voditelj “Šegrta”

Na dobrom putu: Evo kako Iran ugledanjem na Kinu postaje regionalna ekonomska sila

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track