Trojanac traži novac ili blokira kompjuter!

Hara Hrvatskom

Trojanac traži novac ili blokira kompjuter!

Tech -
Virus izbacuje logo MUP-a i traži da građani uplate novac preko PaySafe kartice zbog ilegalnih radnji

ZAGREB - Građani Hrvatske su policiji, u proteklih nekoliko dana, prijavljivali da tokom pretraživanja Interneta primaju obaveštenje s logotipom MUP-a, u kojem stoji upozorenje o blokadi računara zbog činjenja kriminalnih radnji, koja će se ukloniti nakon što primalac putem PaySafe kartice uplati 500 kuna.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova ističu da ne sprovode nikakvu akciju praćenja građana i kontrole korišćenja Interneta i kršenja autorskih prava, već da se u ovom slučaju radi o trojan virusu tzv. "GVU Trojan".

Taj virus onemogućuje rad, a istovremeno korisniku se pojavljuje poruka koja govori da su otkrivene navodne ilegalne radnje. Od korisnika se traži da uplati 500 kuna putem PaySafe kartice kako bi računar bio odblokiran u roku od 72 sata.

Isti ili sličan virus pojavio se u gotovo svim zemljama Evropske unije i SAD. Hrvatska policija je obavestila građane da, umesto plaćanja, treba da se jave najbližoj policijskoj stanici i prijave slučaj i da, ukoliko ne uspeju sami da uklone virus, potraže pomoć informatičkog stručnjaka.

Inače, građani Hrvatske su i u oktobru prošle godine imali problema s istim virusom, prenose hrvatski mediji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track